TOBB:Elektrikten TRT payı kaldırılsın

Güncelleme Tarihi:

TOBB:Elektrikten TRT payı kaldırılsın
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 30, 2002 14:13

TOBB, artan enerji maliyetlerinin aşağıya çekilmesi amacıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, elektrik tüketiminden alınan yüzde 3.5'lik TRT payının kaldırılması amacıyla Bakanlar Kurulu'na sunulan teklifin, 3 Eylül tarihine kadar imzalanmasını istedi.

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de tüketilen elektriÄŸin kilovatsaatine (kwh) ödenen bedelin, rekabet ettiÄŸi ülkelerden çok daha yüksek olduÄŸuna dikkat çekilerek, bu durumun üretim, ihracat ve kalkınmayı olumsuz etkilediÄŸi kaydedildi.Â

Açıklamada, Türk sanayicilerinin rekabette olduğu ülkelerin sanayicilerine göre daha pahalı üretim yaptığı belirtilerek, şöyle denildi:

''Bunun bir sebebi de elektrik fiyatlarını yukarıya çeken TRT payıdır. Yapmış olduğumuz hesaplamalara göre, 2002 yılında sadece sanayiden TRT'ye aktarılan kaynak 42 trilyon lira olmuştur. 2001 yılında elektrik fiyatlarının yüzde 118 arttığını göz önüne alırsak, 2001'de TRT'ye aktarılan kaynağın 91 trilyon liraya ulaştığı sonucuna varabiliriz.

Haberin Devamı

3 Eylül tarihinden itibaren başlayacak olan enerjide serbest rekabet döneminde, elektrik tarifelerinde piyasa dışı unsurların yer almaması gerekmektedir.''

TOBB'un, EPDK'nın yüzde 3.5'luk TRT payının kaldırılması için Bakanlar Kurulu'na yaptığı teklifi desteklediği belirtilen açıklamada, EPDK'nın elekriği ucuzlatma yönündeki çabalarının takdirle karşılandığı kaydedildi. Açıklamada, ''hükümetimizden bu konudaki Bakanlar Kurulu Kararı'nın 3 Eylül'e kadar çıkarılmasını bekliyoruz'' denildi.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!