TMSF, Şevket Demirel kararına itiraz edecek

Güncelleme Tarihi:

TMSF, Şevket Demirel kararına itiraz edecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 12:13

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkan Yardımcısı Salim Alkan, Danıştay 13. Dairesi'nin, TMSF'nin Egebank'tan doğan zararların tahsiline ilişkin kararının yürütmesini Şevket Demirel yönünden durdurmasına ilişkin olarak, sözü edilen kararlara yasal süresi içinde itiraz edileceğini belirterek, yürütmeyi durdurma kararının, 23 Haziran 2005 tarihinde yönetim ve denetimi devralınan 9 şirket ile ilgili 248 sayılı Fon Kurulu kararını ve uygulamasını etkiler mahiyet taşımadığını bildirdi.

Alkan, Borsa'ya gönderdiği açıklamada, Göl Yatırım Holding A.Ş. ve Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile bu şirketlerin hissedar oldukları Elma-Su Elma ve diğer Meyveler Özu ve Suları Sanayi ve Ticaret A.Ş., Puccinelli Elmataş Göller Bölgesi Meyve ve Sebze Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş., Göltaş Hazır Beton ve Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret A.Ş., Göltaş Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Orma Orman Mahsulleri Integre Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Orma Orman Mahsülleri Integre Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hissedar olduğu Orkav Orman ve Tarım Sanayi Hammadde Üretim A.Ş. ve Ozf Fidancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin temettü hariç ortaklık hakları ve yönetim, denetimlerinin 23 Haziran 2005 tarihli kararla devralındığını, bu kararın iptali talebiyle İstanbul İdare Mahkemesi'nde açılan 9 davada, yürütmenin durdurulması taleplerinin mahkemece reddedildiğini anımsattı.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin ise red kararlarına yönelik itirazları reddettiğini aktaran Alkan, Fon Kurulu'nun 29 Eylül 2005 tarihli kararı ile Bankalar Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca, Şevket Demirel Holding A.Ş.'nin pay devir sözleşmeleri ile edindiği banka hisselerini Universal Yatırım Holding A.Ş.'ye devri işlemi ile Şevket Demirel'in, Şevket Demirel Holding A.Ş.'deki paylarının tamamını kayden Murat Demirel'e devretmiş gözüktüğü hisse devir sözleşmesinin hükümsüz sayılmasını, aralarında Şevket Demirel'in de bulunduğu altı borçludan Egebank A.Ş.'nin yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına ve birlikte elinde bulunduran banka ortaklarından talep edilen 259 trilyon 722 milyar lira tutarındaki banka kaynağının iade veya tazmininin talep edilmesini, ihtiyati haciz de dahil olmak üzere 6183 sayılı kanun hükümlerine göre takip yapılmasını karar altına almış bulunduğunu belirtti.
Bu kararın iptali talebiyle Danıştay 13. Dairesi'nde Şevket Demirel tarafından açılan davada yürütmenin durdurulması kararı verildiğini anımsatan Alkan, açıklamasında şunları kaydetti:
“Neslihan Demirel, Nihan Atasagun, Yılmaz Kasap ve Hasan Hüseyin Uysal tarafından açılan davalarda ise tesis edilen ara kararlarına cevap verildikten sonra tekrar inceleme yapılıp yeniden karar verilinceye kadar, yürütmenin durdurulması kararları verilmiş bulunmaktadır. Kararlara karşı yasal süresi içinde itiraz edilecektir. Yürütmeyi durdurma kararları, 23 Haziran 2005 tarihinde yönetim ve denetimi devralınan 9 şirket ile ilgili 248 sayılı Fon Kurulu kararını ve uygulamasını etkiler mahiyet taşımamaktadır.
Söz konusu Fon Kurulu ve yargı kararları, konu ve uygulamaları bakımından birbirinden tamamen bağımsız olup, Fon yasal yetkileri çerçevesinde Egebank A.Ş.'den olan alacaklarını tahsil çalışmalarını yürütmeye devam edecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!