Titan'da yaşam olabilir

Güncelleme Tarihi:

Titanda yaşam olabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin henüz araştırılmamış gezegenlerinden Satürn'ün uydularından

Titan'da yaşam olabileceğini düşünüyorlar.

Satürn'e 2004 yılında ulaşacak olan ‘‘Cassini’’ uzay aracı, ‘‘Huygens’’ adı verilen ve Titan'ın atmosferinde araştırmalar yapacak olan küçük bir sonda bırakacak. Cassini de daha yüksekten Titan'ın haritasını çıkaracak.

Teleskop aracılığıyla araştırmalar yapan gökbilimciler, Titan'ın atmosferinde 20 civarında kimyasal bileşimin saptandığını ve organik yaşamı başlatacak olan kimyasal bileşimlerin Titan'da bulunduğunun bilindiğini belirttiler.

HELİKOPTER PROJESİ

Titan'ın dumanlı olan atmosferi yüzünden temiz bir görüntü elde etmenin mümkün olmadığını kaydeden araştırmacılar, Titan'a görderilebilecek olan insansız ve helikopter türü bir araçla gezegenin ayrıntılı araştırılabileceğini belirtiyorlar. Yeryüzünde helikopterin uçabilmesi için büyük güç gerektiği, oysa Titan'da helikopterin sadece bir elektrik süpürgesi gücüne sahip olmasının yeterli olacağı öne sürüldü. 100 kiloluk bir helikopter, Titan'da 500 wat elektrik enerjisiyle hareket edebilecek.

Titan'ın Güneş'e uzaklığı, Dünya'nın Güneş'e uzaklığından 10 kat daha fazla olduğu için helikopterin güneş enerjisiyle çalışması mümkün olmayacak. Helikopterin plutonyum enerjisi ile çalışabileceği ve daha az plutonyum harcaması için zaman zaman Titan'ın yüzeyine inerek şarj işlemini yüzeyde yapacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!