TİSK: Türkiye ihracat artışında OECD birincisi

Güncelleme Tarihi:

TİSK: Türkiye ihracat artışında OECD birincisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2006 11:46

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye’nin 2000’li yılların ilk yarısındaki yıllık ortalamalar esas alındığında, hem ihracat artış oranında, hem de pazar payı artışında OECD Ülkeleri arasında birinci geldiğini bildirdi.

TİSK’ten yapılan açıklamada, “Danimarka Sanayi Konfederasyonu’nca yayınlanan Global Benchmark Report 2006 verilerine göre Türkiye 2000-2004 döneminde yıllık ortalama ihracat artışı açısından 29 OECD ülkesi arasında birinci olmuştur” denildi.

Türkiye’nin söz konusu dönemde ihracatını reel bazda yılda ortalama yüzde 13.2 oranında artırdığı kaydedilen açıklamada, sıralamada Güney Kore’nin yüzde 12.7 ile ikinci, Slovak Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti’nin yüzde 11.7 ile üçüncü sırayı paylaştıkları belirtildi.

İHRACAT ÜÇ KAT HIZLA BÜYÜDÜ

İhracatını, yüzde 4.4 olan OECD ve AB-15 ortalamalarına göre üç kat hızla büyüten Türkiye’nin 2001-2005 döneminde ihracat performansı açısından da OECD ve AB ülkeleri arasında birinci olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin, 2001-2005 döneminde OECD ülkeleri arasında yeni pazarlar kazanma yönünden 1.36 değeri ile en iyi performansı gösterdiği belirtilen açıklamada; Türkiye’yi 1.27 ile Macaristan ve 1.22 ile Polonya’nın izlediği bildirildi. OECD ve AB-15 ortalamalarının ise 0.96 ve 0.99 ile pazar kaybına işaret ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

ÇİN, HİNDİSTAN VE RUSYA’YA DİKKAT

“Bu önemli başarı, özel sektöründür; girişimcilerimizin Türkiye’nin kalkınmasındaki büyük rolünü göstermektedir. Özel sektörün yüksek girdi maliyetleri, katı çalışma mevzuatı, ağır istihdam vergileri, bürokrasi, 2002-2005 dönemindeki düşük kur gibi çok ciddi dezavantajlara rağmen sergilediği bu başarı, yükler ve engeller kaldırıldığı takdirde yapabilecekleri konusunda da fikir vermektedir. OECD üyesi olmayan Çin, Hindistan ve Rusya’nın ülkemize göre çok daha yüksek bir ihracat artışına ve performansına sahip olduğu ise dikkate alınması gereken bir diğer gerçektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!