TİSK: Kayıtdışı ekonomi polisiye tedbirlerle önlenmez

Güncelleme Tarihi:

TİSK: Kayıtdışı ekonomi polisiye tedbirlerle önlenmez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kayıtdışı ekonominin küçültülmesinde ''polisiye tedbirler yerine, teşvik edici uygulamalara ağırlık verilmesi'' gerektiğini bildirdi.

Ödenebilir vergi

TİSK'in araştırmasına göre, ülkemizde kayıtdışı ekonomi hacminin küçültülmesi ve kaytıdışı istihdamın kayıtlı sektöre kazandırılması için alınması gereken tedbirlerden bazıları şunlar:

"Vergi oranları, vergiden kaçınma davranışına neden olmayacak, ödenebilir düzeye indirilmelidir.

İşletmelerin ve ekonominin üretim ve rekabet gücünü artırmayı, istihdamı geliştirmeyi esas alan, verimlilikle bağlantılı bir ücret politikası izlenmelidir.

Sosyal amaçlı fon uygulamalarına son verilmelidir. Vergi, SSK primleri, kıdem ve ihbar tazminatları, istihdam kotaları gibi mali ve yasal yükümlülükler toplu iş sözleşmesi yapan işyerleri için azaltılmalıdır.

Çalışma mevzuatında esnekliği sağlayıcı düzenlemelere gidilmelidir. Standart dışı çalışma yöntemleri yasal düzenlemeye kavuşturulmalıdır.

Çevre, işyerinde hekim çalıştırma, zorunlu istihdam, kreş ve anaokulu işletme, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konularda ilgili mevzuatın ekonomik gelişmeyi sekteye uğratan yönleri iş dünyası ile koordinasyon içinde yeniden düzenlenmelidir.

İstihdama ilişkin yükümlülüklere dair bürokratik işlemler basitleştirilmeli, azaltılmalı ve kolaylaştırılmalıdır. Ayrıca organize sanayi bölgelerinde SSK ve Maliye tarafından kurulacak bürolar yoluyla hizmet, girişimcinin ayağına götürülmelidir.

Kayıtdışı ekonominin küçültülmesinde polisiye tedbirler yerine, teşvik edici uygulamalara ağırlık verilmelidir. Özel istihdam büroları faaliyete geçirilmelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!