TİSK: İstihdamda ‘sanal’ artış var

Güncelleme Tarihi:

TİSK: İstihdamda ‘sanal’ artış var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2010 00:00

TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, istihdam artışının önemli bir bölümünün ‘sanal’ olduğunu söylerken, örnek olarak da ağustos ayındaki kadın istihdamı artışını gösterdi. Kutadgobilik, bu artışın yüzde 61’inin kayıt dışı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, istihdam artışının önemli bir bölümünün ‘sanal’ olduğunu belirterek, artışın daha çok tarım ve kayıt dışı ağırlıklı olduğunu vurguladı. Örnek olarak kadın istihdamını gösteren Kutadgobilik, bunun yüzde 61’inin kayıt dışı olduğunu söyledi.
Bardağın dolu tarafı
TİSK’in 24’üncü Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin işsizlik ve cari açık zayıflıkları hariç olmak üzere, gelişmiş ülkelere göre ekonomisinin çok daha iyi durumda oluşunun, bardağın dolu yanını meydana getirdiğini söyledi. Kutadgobilik, bunu Türk sanayisinin başardığını dile getirirken, Türkiye’nin 2010 sonunda 45 milyar dolara çıkması beklenen cari açığı yönünden başlı başına olumsuz bir gelişme olduğuna dikkati çekti.
Sıcak para toslatır
Sıcak paranın kontrol altına alınması ve dövizdeki ucuzlama seyrinin durdurulmasının gerekli olduğunu vurguladı. Esnek kur politikası izlenirken TL’nin aşırı değer kazanmaması için önlem alınması gerektiğini söyleyen Kutadgobilik, aşırı sıcak para girişlerinin önlenmesini istedi.
Kutadgobilik, “Tarih bize sıcak para politikasının eninde sonunda duvara tosladığını göstermektedir” uyarısında bulundu.
Kadın istihdamının yüzde 61’i
Kutadgobilik, sözlerine şöyle devam etti: “TÜİK’in Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla Araştırması’nın ve Hanehalkı İşgücü Araştırması’nın sonuçları, krizden çıkış döneminde istihdamdaki artış eğiliminin, gayrı safi yurtiçi hasıla artış eğiliminden dahi kuvvetli olduğunu göstermektedir. İstihdam verileri incelendiğinde, artışta kadın istihdamının, ücretsiz aile işçiliğinin ve kayıtdışı istihdamın öne çıktığı anlaşılmaktadır. İstihdam artışının önemli bir bölümü ‘sanal’dır. Örneğin 2010 Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre kadın istihdamı artışının yüzde 61’i kayıtdışıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Kriz sadece birilerini ‘teğet’ geçiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Krizin birilerini teğet geçtiği doğru. İktidar aracılığıyla sermaye değişimi yapanlar için kriz teğet geçti” dedi. TİSK genel kulunda yaptığı konuşmada, kendisinden önceki konuşmacıların hep ihracattan bahsettiğini, ithalattan bahsedilmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “İlke olarak ‘yapılan her şey yanlıştır’ diye bir düşünce içinde değilim. Ancak ithalata dayalı büyümenin yarattığı bazı sorunlar bulunuyor” dedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın “ekonomik krizin teğet geçtiği” yönündeki sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Krizin birilerini teğet geçtiği doğru. İktidar aracılığıyla sermaye değişimi yapanlar için kriz teğet geçti” dedi. kılıçdaroğlu, Türkiye’nin yeni bir yönetim modeli seçmek zorunda olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Dinçer: Kayıt dışı bakanlıkla çözülemez bir kültür oluşmalı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bakanlık olarak kayıt dışılıkla mücadeleyi ciddi şekilde ele aldıklarını söylemekle birlikte, “Bu konuda bir kültür oluşturulması gerekir. Bu sadece bir bakanlığın üstesinden geleceği bir mesele değil” dedi. TİSK Genel Kuruul’nda yaptığı konuşmada, çalışma hayatındaki genel sorunların, “işsizlik”, “mesleksizlik”, “kayıtdışılık” ve “sosyal güvenlik açıkları” olarak sıralayan Dinçer, şu noktalara değindi:
Türkiye’de her yıl ortalama yaklaşık 800 bin kişinin işgücünü piyasasına dahil oluyor. 450-500 bin kişinin çalışma hayatına atılmak istiyor. Tarım sektöründen sanayi ve hizmet sektörüne yönelik kaymayla Türkiye’de her yıl 650-700 bin kişiye istihdam yaratılmak zorunda. İş gücüne katılma ve istihdam oranlarının Avrupa’da düşerken Türkiye’de artıyor.
Türkiye ekonomisinin mevcut yapısıyla yüzde 1’lik bir büyüme sağlasa bile yüzde 0.5’lik istihdam yaratabiliyor.
2009 yılında 871 bin kişinin kayıt altına alındığını ve bu sayının özel sektörde çalışan sigortalı işçilerin yüzde 10’una denk geliyor. Hazırladıkları ulusal istihdam stratejisiyle kayıt dışıyla mücadeleyi yürütüyoruz.
2007 yılında yüzde 50’ler düzeyinde olan kayıt dışılık bugün yüzde 43.6’lara geriledi. Kayıt dışılıkta bir puanlık azalma bile 820 milyon liralık bir kaynak sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!