TİSK: Elektrik zammı istihdamı vuracak

Güncelleme Tarihi:

TİSK: Elektrik zammı istihdamı vuracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 13:22

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 1 Ekim itibariyle sanayinin kullandığı elektriğin fiyatına yüzde 15-20 oranında zam yapılmasının kırılgan sektörlerde vahim sonuçlara ve işsizlik artışına yol açabileceği uyarısında bulundu.

TİSK, yaşanan sorunun temelinde ulusal enerji politikasının olmamasının yattığını belirtti.

TİSK'ten yapılan açıklamada, son zamla yılın başından bu yana elektrik fiyatındaki kümülatif artışın yüzde 65-70, doğal gazdaki artışın da yüzde 34'e ulaşacağına dikkat çekildi. Açıklamada, enerji girdilerindeki bu artış oranlarının, enflasyon oranıyla uyumlu olmadığı, yapılacak son zamla Türkiye’nin, 1 Ekim itibariyle elektrik fiyatında OECD birincisi olacağı belirtildi. Yeni zammın sanayinin uluslar arası rekabet gücünü ortadan kaldıracağı vurgulanan açıklamada, bunun, öncelikle zaten rekabette çok zorlanan kırılgan sektörleri vuracağı ifade edildi. Açıklamada, Uzak Doğu ülkelerinin haksız rekabeti altında bulunan bu sektörlerdeki zayıflamanın yeni bir elektrik zammı ile vahim bir duruma dönüşeceği uyarısı yapıldı. TİSK açıklamasında, “Ülke olarak, işsizliğin önemli ölçüde yükseldiği bir tablo ile baş başa kalabiliriz. Elektrik fiyatının yeniden artışı enflasyonu da körükleyecek, ihracatı da azaltacaktır” denildi.

SORUNUN TEMELİ, POLİTİKA BOŞLUĞU

TİSK yapılan zamların temelinde ulusal enerji politikasının olmayışının yattığını, bu aşırı fiyatlama davranışı sonucunda bir yandan üretim maliyeti daha da yükselen sanayicinin için rekabet gücü azalırken, diğer yandan tüketicinin alım gücünün düştüğüne dikkat çekti. TİSK açıklamasında, enerji politikasının çıkmaza girmesinin altında özellikle elektrik üretiminde doğal gaza bağımlılığın yüzde 70 oranına ulaşması ve alternatif enerji kaynaklarına yeterli önemin verilmemesinin yattığı vurgulandı.

Açıklamada, ayrıca doğal gaz ve elektrik üzerindeki vergi yükünün bir an önce azaltılması gerektiği, kısa vadede hiç olmazsa sanayinin kullanıldığı doğal gaz ve elektrikteki vergi azaltılarak rekabet gücünün yabancı üreticiler karşısında hızla zayıflamasının önlenmesi istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!