‘Ticaret Finansmanı’ dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Ticaret Finansmanı’ dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 22:30

Bu yılın sonuna kadar ‘Ticaret Finansmanı’ ismini almaya hazırlanan faktoringciler, yeni dönemde büyük alıcılarla mal satan küçük alıcıları aynı çatıda birleştirecekleri Türkiye’nin en büyük ticaret platformunu da kuracak. FKB Başkan Yardımcısı Çağatay Baydar, “Ticaretin olduğu her yerde varsak, ismimiz de değiştirilmeli” dedi.

Haberin Devamı

İSİM değişikliğine giderek, ‘ticaret finansmanı’ adını alacak olan faktoring şirketleri, yeni sistemi ilk kez Eskişehir’de anlattı. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altındaki faktoringcilerin, Anadolu’daki KOBİ’lere alternatif finansman kaynaklarını ve faktoringi anlattıkları “KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” toplantılarının yeni durağı Eskişehir’di. Sanayi, ticaret odaları ve borsa başkanları ile birlikte Eskişehirli KOBİ’lerin ilgi gösterdiği toplantıya, FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar ile Yönetim Kurulu Üyesi Hulki Kara katıldı. Toplantıda, faktoringte isim değişikliğinin nedenleri ile birlikte isim değişikliği sonrası KOBİ’lere verilecek yeni hizmetler anlatılırken, önümüzdeki dönemde yine KOBİ’lerin hizmetine sunulacak olan Tedarik Zinciri Finansman e-portalı’da tanıtıldı.

Haberin Devamı

TİCARETİN OLDUĞU HER YERDEYİZ

FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar, bu sene içinde faktoring ismini, ticaret finansmanı olarak değiştirmek istediklerini, bu konuda da kanun koyucularla görüşmelere başladıklarını söyledi. Faktoring isminin verilen hizmeti tam yansıtmadığını belirten Baydar, “Biz, ticareti finanse ediyoruz. Örneğin, inşaat tedarikçilerini, inşaat işi yapanları, belediyeden ve kamudan alacaklı olan taşeronları da finanse ediyoruz. Aynı şekilde tarımı da finanse ediyoruz, çünkü tarımda alacaklı kesim var. Bu da bizim için ticaretin finansmanıdır” dedi.

Faturanın olduğu her yerde faktoringin olduğunu ve ticareti finanse ederken, kayıt dışılığı da önlediklerini vurgulayan Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla faktoring ismi bizim sınırlarımızın içinde küçük bir yerde kalıyor. Biz; ticaretin öncesini ve sonrasını, taşeronlarıyla, borçlularıyla ticaretin içindeki herkesi finanse ediyoruz. Ticaretin olduğu her yerde biz varsak, ismimizin de ticaret finansmanı olarak değiştirilmesinin doğru olduğuna inanıyoruz. Bununla ilgili de kanun koyucularla görüşmelere başladık. Bu sene içinde isim değişikliğinin gerçekleşmesini istiyoruz.”Çağatay Baydar, KOBİ’lerin finansman ve alacakları için garantiye ihtiyaçları olduğuna da değinerek, bu alacakları tahsil etmek için finansal şirketlere ihtiyaçları olduğunu ve kendi satışlarını finanse ettikçe büyümeye gereksinim duyacaklarını kaydetti. Baydar, “Biz de bunları anlatmak için Anadolu’da il il geziyoruz. Şimdiki durağımız da Eskişehir. Eskişehir, hem faktoring kullanımı hem de banka kullanımı yoğun bir il değil. Hatta faktoring sektöründen aldığı pay yüzde yarımlar civarında. Bu da Eskişehir’deki KOBİ’lerin finansman ve faktoring yapamadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KOBİ’LERİN FİNANSMAN İHTİYACI

Çağatay Baydar, faktoring hizmetlerinden de bahsederek, “Bizim ürünümüz KOBİ’nin ticaretini finanse ediyor, alacağını garantiliyor” diyerek, şunları söyledi: “Vadeli satılan malların vadesinde borçlu tarafından ödenmemesi durumunda ihracatçıya bu parayı biz ödüyor, garanti hizmeti veriyoruz. İşletmenin nakit akışındaki problemleri gideriyoruz. Bu iki hizmetin üzerine eğer KOBİ’lerimiz isterse finansman da sağlıyoruz; hem de uygun maliyetle.”

TEDARİKÇİ PLATFORMU KURUYORUZ

FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar, isim değişikliği ile birlikte tedarikçi platformu da planladıklarını belirterek, şu açıklamaları yaptı: “Platform sayesinde büyük alıcılarla bu alıcılara mal satan küçük satıcıları birleştireceğiz. Bunun içine finansman şirketlerini, faktoring şirketlerini de katacağız. Böylece maliyetleri düşüren, alıcılarla satıcıları birleştiren dijital ortamda bir finansman ürünü geliştireceğiz. İşte bu da tamamen ticaretin finansmanı. Dijital platformların ve inovasyonun ticareti desteklemesine yol açacak bir imkan. Dolayısıyla isim değişikliğinin bu kapsamda doğru olduğuna, zamanlamasının da doğru olduğuna inanıyoruz.”

Haberin Devamı

TEŞVİKLERDEN YARARLANAMIYORUZ

ESKİŞEHİR Odunpazarı  Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir ekonomisinin yüzde 60’ının ticaret ve hizmet sektöründen oluştuğunun belirterek, şunları söyledi: “Hizmet sektörü büyüdü ama kayıt dışı ekonominin de çıkmasına neden oldu. Eskişehir’de sanayicilerin teşvikle ilgili sıkıntıları var. Teşvik sisteminde dikkate alınmıyoruz. Teşviklerden ve devletin verdiklerinden az pay alan Eskişehir’de ekonomi sıkıntı çekiyor. Devlete ödediğimiz verginin dörtte birini bile alamıyoruz.”

KOBİ’LERİN İHTİYACI FİNANSAL KALDIRAÇ

ESKİŞEHİR Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, KOBİ’lerin finansman ihtiyacı için kaldıraç kullanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Sürekli tavsiye ediyoruz, kaldıraç kullanın, işinizi büyütün diye. Bugün için yatırımlarda bir yavaşlama var. Niye? Özsermaye belli bir yere akın etmiş durumda ve özkaynaklar duran varlıklara yatırılmış. Sonuçta, ortalama bir firmanın, bir aylık cirosu kadar ilave işletme sermayesine ihtiyaç var. Böyle olduğu için de yatırım yapılmıyor. Yatırım için benim önerim, finansman imkanlarını kullanmaları gerekir. Biz ona, kaldıraç diyoruz.”

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ KREDİDE ZORLANIYOR

ESKİŞEHİR Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, çiftçinin krediye ulaşmakta zorlandığını belirterek, şunları söyledi: “Yüksek fiyatlarla kredi kullanmak durumunda kalıyorlar. Nereden kullanıyorlar? Kooperatiflerden ve birkaç kamu bankasından. Son yıllarda bazı bankalar tarımsal krediler konusunda uzmanlaşmak istiyorlar ve onunla ilgili atılımları var ama çok da taşlar yerine oturmuş değil. Eskişehir için tarım çok önemli. Çünkü tarıma dayalı gıda sanayiinde iyi bir konumdayız. Her 4 çalışandan biri tarımda çalışıyor. Fakat modern tarım yapan çiftçimizin krediye ihtiyacı var.”

BAKMADAN GEÇME!