THY'den İstanbul Hava Yolları'na dava

Güncelleme Tarihi:

THYden İstanbul Hava Yollarına dava
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

THY, 1.1 trilyon liralık alacağını tahsil edemediği İstanbul Hava Yolları'nı mahkemeye verdi. THY'nin bu alacağı İstanbul Hava Yolları uçaklarına teknik hizmet ve pilotlarına verilen eğitimden kaynaklanıyor.

TÜRK Hava Yolları (THY), girdiği ekonomik kriz nedeniyle uçuşlarına son veren İstanbul Hava Yolları A.Ş. aleyhine önce icra takibi başlattı, borca itiraz üzerine bir de dava açtı. Davacı THY'nin avukatları davalı şirketin uçaklarına teknik hizmet, pilotlarına da eğitim hizmeti verildiğini fakat toplam 20 fatura bedeli 1 trilyon 109 milyar liranın tüm ihtarlara rağmen ödenmediğini belirterek önce icra takibi başlattılar. Borçlunun itirazı üzerine bir de dava açan THY avukatları alacağın yüzde 40 icra-inkar tazminatıyla birlikte tahsilini istediler.

İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran THY A.O.'nın avukatları davalı İstanbul Hava Yolları A.Ş.'na çeşitli tarihlerde imzalanan iş isteme formları ve sözleşmeler doğrultusunda uçak, motor, Apu ve çeşitli ekipmanlar için teknik hizmet verildiğini belirttiler. Davalı şirketin uçak motorlarının onarım bedeli için 14, motor kira bedeli için 4 ve öğretmen pilot eğitimi (Simülatör Eğitim Anlaşması) için 2 olmak üzere toplam 20 fatura karşılığı 1 milyon 791 bin dolarlık borcunu tüm ihtarlara rağmen ödemediği bildirildi. Davalı şirketin yaklaşık 100 milyar liralık bir ödeme yaptığı geri kalan 1 trilyon 109 milyar 293 milyon liralık borcunu ödememesi üzerine Küçükçekmece 3'üncü İcra Müdürlüğü kanalıyla takibe geçildiği kaydedildi.

THY avukatları borçlu firmanın icra takibine haksız ve dayanaksız itirazda bulunduğunu öne sürdüler. Dava başvurusunda davalı şirketin icra takibine yaptığı itirazın kaldırılarak takibin devamına ve alacağın yüzde 40 icra-inkár tazminatıyla birlikte tahsiline karar verilmesi istendi. THY'den sonra en büyük ikinci uçak filosuna sahip özel şirket İstanbul Hava Yolları girdiği ekonomik kriz nedeniyle geçen hafta uçuşlarına son vermek zorunda kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!