THY'de indirimler kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

THYde indirimler kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları'nın (THY) çeşitli kesimlere, iç hat uçuşlarında uyguladığı indirimli uçak tarifesi kaldırılıyor. THY'nın satışı ile birlikte indirimlerin de kaldırılması gündeme geldi. Konunun geçen hafta yapılan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Toplantısı'nda ele alındığı öğrenilirken, indirimlerin satışı engelleyeceği Başbakan Mesut Yılmaz'a bildirildi.

Yılmaz'ın da bunun üzerine, Özelleştirme İdaresi yetkililerinden, ‘‘Genelkurmay dışındaki indirimlerin kaldırılması’’nı istediği öğrenildi. Bilgi veren yetkililer, THY'nin halka arz yoluyla satışının planlandığını, yurt dışında yoğun bir satış beklediklerini kaydederlerken, ‘‘Ancak alıcılar bir çok kesime indirimli tarife uygulayan bir uçak şirketinin hisselerini almaya yanaşmaz. Bu nedenle indirimlerin kaldırılması gerekiyor’’ dediler.

Yetkililer Güneydoğu'daki asker sevkiyatında zorunlu olarak uçakların kullanıldığını ve askerlerin uçaklara büyük indirimlerle bindiklerini kaydederlerken, ‘‘Bu indirimin kaldırılması sözkonusu değil. Ancak indirim kadar miktarı, birilerinin THY'ye ödemesi gerekiyor’’ dediler.

THY'nin bilançosunda asker taşımaları nedeniyle 15 milyon dolarlık bir alacak rakamı bulunduğunu ve bilançonun, bu alınması şüpheli alacakla birlikte hisse senedi alıcılarına sunulmasının sözkonusu olamayacağın belirten yetkililer, ‘‘Sadece bu indirim devam eder ancak şirkete, birilerinin bu sübvansiyonu düzenli olarak ödemesiyle sorun halledilir’’ dediler. THY'nin başta milletvekilleri olmak üzere gazeteciler ve sporculara uyguladığı yüzde 50'lik indirimleri ise tümüyle kaldıracağı öğrenildi. Başbakan Mesut Yılmaz'ın da talimatı alınarak yapılan hazırlık çalışmalarına göre; iç hatlarda yüzde 50 olarak uygulanan uçak bileti indirimi ilk aşamada yüzde 30'a indirilecek.

‘‘3 milyon dolar transfer parası alan Baliç bile yüzde 50 indirimli uçuyor’’ diyerek, sübvansiyonun her zaman yerine ulaşmadığını kaydeden bir yetkili, ‘‘Bir ticari şirkette bu tür sübvansiyonların kalmaması gerekiyor. Gerçekten ihtiyacı olan kesimlere sübvansiyon uygulanacaksa, bu sübvansiyonun bedelini de geciktirmeden devlet ödemeli’’ şeklinde konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!