THY pilotuna yabancı denetimi

Güncelleme Tarihi:

THY pilotuna yabancı denetimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

THY yönetimi, pilotları denetlemek için uçuş sırasında kokpitte yabancı bir ‘‘gözlemci pilot’’ bulundurmayı kararlaştırdı. Yayınlanan genelgeyle duyurulan kararının, onurlarını kırdığını belirten süren pilotlar eyleme hazırlanıyor.

TÜRK Hava Yolları (THY), pilotlarının uçuş prosedürlerine uyup uymadığını kokpitte yabancı pilotlara denetletme kararı aldı. THY filosunda bulunan Boeing, Airbus ve RJ uçaklarının üreticisi Avro şirketi tarafından gönderilecek yabancı pilotlar, kokpitte uçarak, pilotları denetleyecekler. Bu karar, pilotların tepkisini çekti. Yayınlanan genelgeyle duyurulan denetleme kararının, onurlarını kırdığını ve Adana'daki uçak kazasında ölen arkadaşlarının suçlu ilan edildiğini öne süren pilotların, bireysel eyleme hazırlandıkları öğrenildi.

Ancak genelgeyi savunan bir sivil havacılık uzmanı ise, ‘‘Bu genelgeden amaç, uçuş güvenliğini artırmaktır. Bizim pilotlar bunu neden gurur meselesi yapıyor anlamıyorum. Kokpitte oturacak denetleyici pilot, uçağın üretici firmasının, uzman, öğretmen pilotu olacak. Bu pilot, uçağın pilotlarının konsantrasyonu bozulmasın diye onlara soru bile sormayacak. Sadece gözlem yapacak. Bunda onur kırıcı birşey yok. Bu uygulama, uçağı yöneten pilotların daha dikkatli olmalarını sağlayacaktır. Bu sistem sayesinde eski arkadaşlıklar nedeniyle veya ordudayken ast-üst ilişkisinden kaynaklanan kayırma eğilimleri de ortadan kalkacaktır. Bu uygulama yolcunun, şirketin, pilot daha fazla güvenli uçması içindir, Türk sivil havacılığının lehinedir’’ dedi.

THY Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oktay Öztekin imzasıyla yayınlanan genelgenin girişindeki ‘‘Adana'da maalesef elim bir uçak kazası olmuş ve üzülerek ifade ediyorum ki sayıları hayli kabarık, check-list uygulanmamasından kaynaklanan veya yanlış uygulama sonucu olaylar olmuştur’’ ifadesi pilotları kızdırdı. Uygulamaya karşı çıkan pilotlar, genelgeyle, tahkikatı henüz sona ermeyen Adana kazasının 'pilotaj hatası''na bağlanmasına tepki gösterdiler. Ancak THY tarafından resmen yanınlanan bu genelge, Adana Ceyhan'da çakılan uçağın yapılan ilk araştırmaların sonucunda pilot hatasından kaynaklanmış olabileceği ihtimalinin kuvvet kazandığını da ortaya çıkardı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!