THY, Bosna Hersek’i alıp Balkanlar’da büyümek istiyor

Güncelleme Tarihi:

THY, Bosna Hersek’i alıp Balkanlar’da büyümek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 00:00

Türk Hava Yolları (THY), Bosna Hersek Havayolları’nın yüzde 49’unu almak üzere harekete geçti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin önceki gün Sarajevo’ya giderek havayolu şirketi ve Bosna Hersek hükümeti Özelleştirme İdaresi ile görüştü.

Geçen ay Bosna Hersek Havayolları’nın yüzde 49 hissesinin satış kararını açıklayan Özelleştirme İdaresi, teklifleri 30 Temmuz’da alacağını bildirmişti. Ancak daha sonra tarih ağustos ayı sonuna ertelendi.

THY teklif düşünüyor

THY’den yapılan açıklamada, Bosna Hersek Havayolları’yla ilgilendiği belirtilerek ağustos sonuna kadar değerlendirme yapılıp teklif verilmesinin düşünüldüğü ifade edildi. Bosna Hersek hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Türk Hava Yolları temsilcileri sürece katılma konusunda daha önce ifade etmiş oldukları ilgilerini teyit ettiler" denildi. Türk Hava Yolları şubat ayında, kısmi özelleştirmesi ilan edilen Bosna Hersek Havayolları’nın işbirliği ve özelleştirme ilanına bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu verilmesi kararı almıştı.

Hedef Balkanlar

THY, Bosna Hersek Havayolları’na ortak olarak bölgedeki ağırlığını artırmayı planlıyor. Avrupalı taşıyıcılar arasında Balkanlara en çok sefer yapan havayollarının başında yer alan THY, bölgede ciddi yolcu potansiyeline sahip. Balkan ülkelerinden gelen yolcuların başta ABD olmak üzere Uzakdoğu, Rusya ve Ortadoğu uçuşlarının önemli bölümünü İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan aktarmalı gerçekleştiriyor. Ayrıca bölge ülkelerinden çok sayıda yolcu, İstanbul’a tatil ve ticaret amacıyla seyahat ediyor. Olası bir ortaklık ile Bosna Hersek Havayolları’nı büyütmeyi hedefleyen THY, böylece şirketin Balkanlar’da en aktif havayollarından biri haline getirmeyi planlıyor.

Özelleştirmeler artıyor

Bölgedeki ülkeler sahip oldukları havayolu şirketlerini özelleştirmek üzere arka arkaya aldıkları kararlar dikkat çekiyor. Önceki gün Sırp hükümeti, JAT Havayolları’nın yüzde 51 hissesini satış kararı aldı. En düşük 51 milyon Euro’dan satışa çıkartılan hisselerin oranı talep doğrultusunda yüzde 70’e kadar çıkartılabilecek. JAT için teklifler 26 Eylül’de alınacak. Karar 24 Ekim’de açıklanacak.

Sadece iki uçağı var

FAALİYETLERİNE 1994’te kurulduğunda Air Bosna olarak başlayan şirket, 2005’te aldığı kararla adını B&H Airlines’a çevirdi. Halen filosunda turboprop iki adet ATR 72 tipi uçak bulunan şirkette, toplam personel sayısı ise 89. Geçen yılı 19.2 milyon dolarlık ciroyla kapatan havayolu şirketi, Türkiye’de İstanbul’un yanı sıra Almanya’da 3, İsviçre ve Makedonya’da da birer noktaya uçuyor. Şirket, Bosna Hersek’te dört şehre de iç hat seferi gerçekleştiriyor.

Anadolujet Samsun’a da uçuyor

TÜRK
Hava Yolları’nın iç hatlara servis veren alt markası Anadolujet’in Bölgesel Uçuşlar Başkanı Sami Alan, Ankara’dan 6 uçakla Anadolu’da 20 vilayete düzenli uçuşlar yaptıklarını söyledi. Anadolujet uçuşları hakkında Samsun Valisi’ne bilgi veren Alan, 23 Nisandan itibaren başlayan uçuşlarla Ankara-Samsun hattının da başladığını, 3 gün olan uçuşların 4 güne çıkarıldığını, 5’e çıkması için de çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!