The Economist: Sabancı ile ortak olmayan pişman

Güncelleme Tarihi:

The Economist: Sabancı ile ortak olmayan pişman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin dünyaca ünlü haftalık ekonomi dergisi The Economist, son sayısında Sakıp Sabancı'yı ‘‘Haftanın Portresi’’ olarak işledi. Yazıda, 1973 yılında Sabancı ve Turgut Özal'ın yabancıları Türkiye'ye yatırım yapmak için ikna etmeye çalıştıkları hatırlatılarak, ‘‘O zaman Sabancı ile ortak olmayanlar, bugün pişmanlık duyuyorlardır’’ denildi.

İngiliz The Economist dergisi, Sakıp Sabancı'yı ‘‘Türkiye'nin en gayretli kapitalisti ve 2'nci varlıklı kişisi’’ olarak tanıtırken, 25 yıl önce ortaklık çağrılarını kabul etmeyen yabancı kuruluşların bugün pişman olduğunu yazdı. Dergi son sayısında Sakıp Sabancı'ya 1 sayfa ayrıldı. Yazıda Sabancı ile ‘‘meslektaşı’’ Turgut Özal'ın 1973 yılında, ünlü yabancı şirketleri Türkiye'de ortaklığa ikna etmek için çaba harcadıkları hatırlatıldı. Yazıda, ‘‘Fakat bu yabancıların çok azı merkezi Adana'da olan Sabancı Holding'in adını duymuştu ve kendilerine yapılan teklifleri red ettiler. Herhalde şimdi bu kararlarından pişmanlık duyuyorlardır’’ denildi.

The Economist, Turgut Özal'ın daha sonra Türkiye'nin ilk liberal başbakanı olduğunu ve 1991 yılından ölümüne kadar Türkiye ekonomisini modernleştirmek için çaba harcadğını kaydetti. Yazı, şöyle sürdü: ‘‘Özal'ın eski yöneticisi Sabancı da modernleştirme yanlısı oldu ve 8 milyar doları aşan yıllık cirosuyla Türkiye ekonomisinin her kesimine uzanan bir dizi kârlı iş kurdu. Sabancı'nın en başta gelen özelliği; yabancı şirketlerle Türkiye'de ortaklık oluşturması, 1985'ten bu yana otomobilden sigaraya kadar geniş alanda bu tür 17 ortaklık kurdu. Türk işadamları denetimi ellerinde tutmakta ısrar ederken, Sabancı paylaşmayı tercih etti. Onun sayesinde Türkler artık CarfeurSA'da alışveriş yapabiliyor, HiltonSA'da kalıyor, Philips MorrisSA'nın sigaralarını tüttürüyor ve bilgisayarlarını IBMSA'da programlatabiliyor. Bu ortaklık anlaşmalarının mantığı çok basit. Yabancılar sanayileri hakkında 'Know-how' (Teknoloji transferi) yani bilgi veriyorlar. Sabancı da, ülkesi hakkında bilgi sağlıyor. Ama asıl önemli kısmı siyasi etkinlik. Geçtiğimiz yaz Sabancı Üniversitesi açıldığında hem Cumhurbaşkanı, hem Başbakan, hem Başbakan Yardımcısı törende hazır bulundu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!