Tersine beyin göçü seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Tersine beyin göçü seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 23:05

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, beyin göçünü tersine çevirmek istediklerini belirterek, TÜBİTAK bünyesinde “Uluslararası Lider Araştırmacılar” programı hazırladıklarını söyledi. Varank, “Bu programla yetişmiş insan kaynağımızı ülkemize yeniden kazandıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) düzenlediği SAHA EXPO 2018, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Varank, sanayinin rekabet gücünü arttırmak için önemli çalışmaları olduğunu ifade etti. Varank, bu çalışmalar arasında insan kaynağına dikkat çekerek, “Türkiye, yıllardır, yetişmiş insan kaynağını adeta bir beyin göçü ile kaybetti. Bilim insanlarının ülkeye dönüş seferberliği hedefiyle, TÜBİTAK ile uluslararası lider araştırmacılar programını hazırlıyoruz. Bu programla hem yetişmiş insan kaynağımızı ülkemize yeniden kazandıracak hem de dünyanın dört bir yanından araştırmacıları ülkemize davet edeceğiz” şeklinde konuştu.

Tersine beyin göçü seferberliği


BİRLİKTE YÜRÜYORUZ

Bakan Varank, şöyle konuştu: “Savunma sanayii alanında faaliyet gösteren herkes başımızın tacıdır. Bundan sonra dünyadaki savunma sanayi firmaları arasında, çok daha fazla Türk firması göreceğimize içtenlikle inanıyorum. Bu hedefe ulaşmak için gereken her şeye sahibiz. Yetişmiş insan gücümüzle, vizyonumuzla, ufku geniş firmalarımızla, cesur müteşebbislerimizle ve Cumhurbaşkanımızın desteğiyle, bu hedefe hep birlikte yürüyoruz.”

YÜZDE 65’E ÇIKTI

Bakan Varank, birbirleriyle ilgili sektörlerin ve firmaların iş birliğini desteklediklerini, büyük bölümü hibe olmak üzere, çok çeşitli mali destekler sağladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Sanayi ve ticaret odalarını, yerel yönetimleri, üniversiteleri, teknoloji geliştirme bölgelerini, organize sanayi bölgelerini ve ihracatçı birliklerini de bu sürecin içine katarak, ortak akılla hareket etmeye çalışıyoruz. Sanayi üretimini bütün olarak ele alan bir vizyon ve model çerçevesinde programlar geliştiriyoruz. Türkiye, son 16 yılda, savunma sanayindeki yerlilik oranını yüzde 24’ten, yüzde 65 seviyesine çıkarmayı başardı. Bu ivmeyi, elbette siz değerli firmalarımız ve kümelenme yaklaşımının da etkisiyle başardık.”

Tersine beyin göçü seferberliği

SAHA EXPO’nun ev sahipliğini yapan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’ye plaket verdi. Açılışın ardından Bakan Varank ve protokolde yer alan isimler, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte fuarı gezdiler.

HER HAFTA 1 SİHA

Saha İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ise açılışta yaptığı konuşmada şunlara dikkat çekti: “Son yıllarda Milli Teknoloji Hamlesi olarak isimlendirdiğimiz bu atılıma hep birlikte sahip çıkarsak çok daha iyi noktalara gidebiliriz. Endüstri 4.0 gibi yurtdışından gelen kavramlarla değil kendimize ait kavramlarla, kendi gücümüzle, kendi başarılarımızla yapabiliriz. Bugün haftada 1 SİHA (silahlı insansız hava araçlarımız) üretiyoruz. Bu nedenle Milli Teknoloji Hamlesi’ni sahiplenmeliyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!