Teröre 84 milyar dolar gitti

Güncelleme Tarihi:

Teröre 84 milyar dolar gitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Salih Yıldırım GAP'ı 2010 yılına kadar realize etmeyi hedeflediklerini belirterek, bunu için gerekli kaynağı sağlamak üzere, dış kaynaklar da dahil büyük bir seferberlik başlatacaklarını bildirdi. Yıldırım, bugüne kadar GAP'a 13 milyar dolar harcandığını, projenin tamamlanması için 20 milyar dolara daha ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Yıldırım, ‘‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine güvenlik için harcanan para 84 milyar dolara ulaştı. Yani bugün GAP'ın tamamlanması için ihtiyaç olan paranın 4,5 katı. Eğer Türkiye akılcı davranıp bu harcamayı GAP'a yapmış olsaydı ne anarşi ne de terör olurdu’’ diye konuştu. Sadece enerji sektöründeki fiziki gerçekleşmenin yüzde 56, tarım sektöründeki gerçekleşme oranının ise yüzde 9 olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, ‘‘Tüm sektörlerde ortalama yüzde 40 gerçekleşme oranına ulaşabilsek, düğün bayram edeceğiz’’ dedi.

KREDİ TEKLİFLERİ

GAP için yılda 1.8 milyar dolar kaynağa gereksinim olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: ‘‘Bu finansmanı temin edebilmenin tek yolu dış kaynaklardır. Uygun koşullarda kredili ve yap-işlet-devret modelleri olabilir. Ayrıca, GAP gelirlerinin ya da GAP gayrimenkullerinin dış finans piyasalarında değerlendirilmesi ile de kaynak temin edilebilir. Bugün artık uluslararası kuruluşlar, uluslararası para kaynakları ve ülkeler, GAP'a yatırım yapmak için birbirleriyle yarışır haldeler. Son bir-iki hafta içerisinde 3-4 ülkeden kredi teklifi geldi’’ dedi.

Salih Yıldırım, Japonya, İtalya, İsrail ve Avusturya'nın GAP'a yatırım yapmada çok istekli olduğunu belirterek, GAP'ın realize edilmesi hedefine yönelik çalışmalara hükümetçe önem verdiklerini vurguladı.

Salih Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi'in potansiyel açıdan çok zengin olmasına karşın, bugüne kadar bu potansiyelin hayata geçirilmesi konusunda fazla akılcı davranılmadığını söyledi. Yıldırım bu konuda şunları kaydetti: ‘‘Para gönderilmiş yatırım yapılmış, ama rasyonel olmamış. Üretkenliğe dönük olmayan, ekonomiye geri dönüşü sağlamayan yatırımların da bir değeri yoktur. Bir örnek vereyim; 1996 yılında, yıl içinde Şırnak Defterdarlığı'ndan Şırnak'a akıtılan para 11,5 trilyon lira. Ancak bunun 8,5 trilyonu maaş ve ödeneklere gitmiş. 3 trilyonu da yapılaşmaya gitmiş. Yani üretkenliğe, geleceğe dönük, katma değer artışına dönük, katkı sağlayacak hiçbir unsur yok.’’ (A.A.)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!