Terör Doğu'da KOBİ'leri vurdu

Güncelleme Tarihi:

Terör Doğuda KOBİleri vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 22:38

DOĞU ve Güneydoğu’daki terör olayları en çok küçük ve orta boy işletmeleri (KOBİ) etkiledi.

Haberin Devamı

Birçok avantajına rağmen Doğu’da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Başkanlığı’nın (KOSGEB) maddi desteklerinden yararlanan işletme sayısı 2 binde kaldı. KOSGEB, ülke genelinde bir yıllık dönemde 37 bin mikro girişimciye maddi destek verdi. Mikro işletmelerin kredi kullanarak en çok büyüdüğü bölge Marmara oldu. Ülke genelinde hükümetten kredi desteği alan işletme sayısı 37 bini buldu. Marmara Bölgesi’nde 13 bin, Doğu Anadolu’da ise terör nedeniyle sadece 2 bin işletme girişimcilik kredisi desteğinden faydalandı. KOSGEB destek programları kapsamında verilen destekler bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında artış gösterdi. Kredilerde girişimcilik, araştırma-geliştirme ve inovasyon en çok ilgi gösterilen destek programları oldu.

İstatistiğe göre Türkiye’deki işletmelerin yüzde 24’ü İstanbul’da, yüzde 7’si Ankara’da, yüzde 6’sı İzmir’de ve yüzde 4’ü Antalya’da faaliyet gösterdi.

Sektörlere göre dağılımda imalat sektöründeki işletmelerin yararlandığı destek tutarı, toplam destek tutarının yüzde 43’ünü oluşturdu. Hem işletme sayısı bakımından hem de destek tutarı bakımından ticaret sektörü de ikinci sırayı aldı. Ölçeklere göre toplam desteğin yüzde 58’i mikro ölçekli işletmeler, yüzde 27’si küçük ölçekli işletmeler, yüzde 15’i ise orta ölçekli işletmeler tarafından kullanıldı.

BAKMADAN GEÇME!