Temizel: Toplu konutta vergi sorunu çözülecek

Güncelleme Tarihi:

Temizel: Toplu konutta vergi sorunu çözülecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, toplu konut üreten kooperatifleri vergi, resim ve harçtan muaf tutan uygulamanın 1 Ocak'ta yürürlükten kaldırılmasıyla yaşanan kaosu çözmek için söz verdi.

1984'te çıkarılan ve kooperatiflerin vergi, resim ve harç ödemesini öngören 2982 sayılı yasa bundan önceki tüm iktidarlarca ertelenmişti. Çıktığı tarihten buyana uygulanmayan yasa 55. Hükümet ile birlikte yürürlüğe konuldu, 31 Aralık'ta süresi biten erteleme kararı yenilenmedi. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin desteğini alan kooperatifler, tam aksi yöndeki bu karardan etkilenirken, maliyetlerin yüzde 15-20 artacağını belirtti.

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e sıkıntıyı anlattı. Konuyu inceleyeceği sözünü veren Temizel, bu konuda ayrıntılı bir rapor hazırlanarak kendisine iletilmesini istedi. Bakan Temizel, vergi ve harçların tümüyle alınmamasının sözkonusu olamayacağını, ancak minimum oranda gerçekleşeceğini bildirdi.

PARAVAN KOOPERATİFLER

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ‘‘Hükümetin bu yaklaşımını takdirle karşılıyoruz. Çünkü amaç dışı kurulan kooperatifler var. Müteahhit, 7 kişiyi biraraya getirip, projesini toplu konut gibi gösteriyor ve vergiden kaçıyor. Ardından da büyük kârlarla konut satabiliyor. Ancak, üst birliklere üye olan, gerçekten dargelirli kesime yönelik çaba içindeki kooperatifler bu karardan çok etkilenecek. Her türlü alımda KDV ödenecek, Kurumlar Vergisi mükellefi olacak, noter, tapu harçları yatırılacak. Bu da maliyeti önemli ölçüde yükseltecek. Oysa, bu projeleri yürüten birlikler ciddi vergi denetimi de sağlıyor. 300 dolayındaki sektörden alım yapan kooperatifler aldıkları faturalarla vergi kaçağını önlüyor.’’ Macit SEFİLOĞLU,İZMİR (hha)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!