Temizel: Rantiye sanayici rahat para harcayamayacak

Güncelleme Tarihi:

Temizel: Rantiye sanayici rahat para harcayamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

İşlerini askıya alıp, rant ile servet büyütmeye yönelen sanayicilere çatan Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Böyle oluşturulacak servetlerin, bu cennet ülkede rahat rahat kullanılması sözkonusu olmaz’’ dedi.

SANAYİCİ ve işadamlarının, gerçek işlerini bırakıp, rantiyeye yönelmesini eleştiren Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Böyle oluşturulacak servetlerin, bu cennet ülkede rahat rahat kullanılması sözkonusu olmaz.’’ dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, Ankara'da yapıldı. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, enflasyon sorununu çok ağır bir şekilde yaşamaya başladığını, gelir dağılımı açısından da Meksika ile birlikte, OECD'nin dağılımı en bozuk 2 ülkesi durumuna geldiğini belirtti.

‘‘Sosyal patlamalar kapıya geldi. (Ne olacak?) deme hakkımız artık yok ’’ diyen Maliye Bakanı, bu mücadelede, maliyetin paylaştırılmasının, önlerindeki en temel sorun olduğunu ifade etti.

RANTİYEYE UYARI

Türkiye'nin, 1997 öncesi reel olarak ödediği faizin yüzde 32 olduğunu kaydeden Maliye Bakanı, şunları söyledi:

‘‘Sendika yok, başağrısı yok, sorun yok. Bir sanayici işadamının zevki, çalıştırdığı istihdam ile övünmektir. İnsanları belirli süre sonra bu faaliyetlerini askıya alıp işi servet büyütmeye yöneltirlerse, o şekilde oluşturulacak servetlerin, bu cennet ülkede rahat rahat kullanılması sözkonusu olmaz. Gelir dağılımı sorunu artarken, orada rahat duramazlar. Böyle giderse, buradan yakaladıkları refahı, gelecekte sürdüremeyeceklerini bilirler.’’

Türkiye'nin, seçim yarın da olsa, 1 yıl veya 3 yıl sonra da yapılsa, 2000 yılına, ‘‘enflasyonunu düşürmüş bir ülke olarak’’ girmek zorunda olduğunu belirten Temizel, ‘‘Sonuçları uzun vadede alınacak olan birtakım kararlar bugüne kadar alınmadı. Sorumluluğu bana ait, olumlu sonuçlarından gelecekte başkaları yararlanacak mantığı ile hareket edildi. 55. Hükümet, Türkiye için gerekli kararları alma kararlığını net olarak ortaya koymuştur. Başka çaresi de yok zaten. Burada, toplumun kararlılığı var. Toplum bunu istiyor, (Yapmak zorundasınız) diyor.’’

Temizel, 1998 yılı için öngörülen yüzde 50'lik enflasyonun yine de yüksek olduğunu, ancak yüzde 89'larda bulunan enflasyonu hızla aşağı çekmenin, büyük maliyeti olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!