Telekom'da hedef Yunanistan'ı geçmek

Güncelleme Tarihi:

Telekomda hedef Yunanistanı geçmek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anasol-D hükümeti özelleştirmede güveni sağlayabilmek için Türk Telekom'u hedef seçti. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre hükümet, Türk Telekom'un tekelini 2002 yılı için taahhüt veren Yunanistan'dan önce kıracak. Türkiye daha önce Dünya Ticaret Örgütü'ne, haberleşme tekelinin 2005 yılında kaldıralacağını taahhüt etmişti.

Bu amaçla Türk Telekom için sürdürülen değer tespit çalışması kasım ayında sonuçlanacak. Ardından Türk Telekom KİT statüsünden çıkarılıp, yönetimi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bürokratlarına bırakılacak. Türk Telekom İhale Komisyonu Başkanı Yalçın Atlı, Türk Telekom'un erken rekabete açılmasının değerini düşürmemesi için teknik çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi. Türk Telekom'un yüzde 51'i devlette kalacak, yüzde 5'i Türk Telekom ve Posta İdaresi'nin işçileri ile küçük tassarrufçulara, yüzde 10'u Posta İdaresi'ine, yüzde 34'ü de blok olarak ya da halka arz yöntemiyle satılacak.

HAT ÜCRETİ ALINACAK

Yalçın Atlı, özelleştirmede Arjantin örneğinin yaşanmaması için bağımsız denetliyici bir kurulun oluşturulması gerektiğini söyledi. Atlı, ABD ve Avusturya'da her sektörde düzenleyici ve denetleyici bir kuruluşun olduğunu hatırlatarak, ‘‘Arjantin'de başarılı bir haberleşme özelleştirmesi yapıldı. Ancak düzenleyici kurulda özelleştirme karşıtı insanlar istihdam edildiği için ve kurum hantal yapıda olduğundan özelleştirme yavaşladı. Beş ya da yeri kişiden oluşacak kurul, Telekom'a ait makine, techizat ve araçların kalite kontrolünü yapacak. Kurul ayrıca uluslararası ve ulusal fiyatları düzenleyecek, teknolojiyi izleyecek. Özel sektörün kârlılık ilkesi ile kamu çıkarları dengelenecek. Bu amaçla mevzuat hazırlayacak'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!