Telekom hızlı büyüdü hedef 20 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Telekom hızlı büyüdü hedef 20 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2007 00:00

50 milyona yakın cep telefonu ve 16 milyon internet abone sayısına ulaşan Türkiye’de, telekom sektörü 2006’yı hareketli geçirdi. 2005 yılında 12 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan sektör, 2006’da 17 milyar dolara ulaştı. 2007’de ise, 20 milyar dolarlık büyüklük bekleniyor. 3G, numara taşınabilirliği ve WiMax lisansları, telekomda rekabeti şekillendirecek.

SON iki yılı serbestleşmenin sancılarıyla geçiren telekom sektörü, 2007’yi açılım yılı olarak görüyor. 12 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan telekom sektörü 2006 yılında 17 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. 2007 yılında sektörün büyüklüğünün 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

2006’da, sayıları 50 milyona yaklaşan cep telefonu ve 16 milyona ulaşan bilgisayar kullanıcıları da telekomünikasyon sektöründe Türkiye için önemli bir gelişimin sembolü oldu. Teknolojik yenilik ve hizmetlerle çok hızlı kabuk değiştiren sektörde, şirketlerde de değişim teknolojinin hızına paralel gelişiyor. Sektörün ve şirketlerin değişen yapısı daha rekabetçi bir ortam yaratıyor. Bu rekabetten fiyat ve hizmet kalitesi olarak en çok yararlananlar ise kullanıcılar.

TELSİM’İN SATIŞI DAMGA VURDU: Telekom sektöründe 2006’ya, Türkiye’nin ikinci büyük operatörü Telsim’in İngiliz GSM operatörü Vodafone’a 4.5 milyar dolara satılması damgasını vurdu. 2006’da Türk Telekom’un özelleştirilmesinin birinci yılını da tamamladı. Turkcell, Muzaffer Akpınar’ın istifasının ardından uzun süre genel müdürsüz kaldıktan sonra yılın son aylarında Microsoft’un üst düzey yöneticilerinden Süreyya Ciliv’i göreve getirdi. Telecom Italia’nın (TI) hisselerini Türk Telekoma’a satarak Avea’dan çıkması, sabit ve mobil telefon operatörleri arasındaki işbirliğinin ilk adımı oldu. Türk Telekom, TI’nın Avea’daki hissesinin yüzde 40.5’ini 500 milyon dolara satın aldı. Bu gelişme, 2007’de mobil ve sabit şebekelerinin işbirliğinin daha da önem kazanacağı şeklinde değerlendiriliyor.

ALTYAPIYA İKİ YABANCI YATIRIM: Yılın son aylarında, telekom sektörünün altyapı kısmında Türkiye açısından olumlu gelişmeler yaşandı. ABD’li ağ ve veri iletişimi şirketi Cisco Systems, Türkiye’de 275 milyon dolarlık internet teknolojileri, teknopark ve eğitim için yatırım planını açıkladı. Kanadalı ağ iletişim çözümleri şirketi Nortel Networks de, Türkiye’de Küresel Yüksek Teknoloji Operasyon Merkezi kurdu. Nortel, bu merkezde 300 mühendise istihdam sağlayacak.

3G VE NUMARA TAŞIMA LİSANSLARI: Cep telefonu üzerinden görüntülü görüşme ve data akışını sağlayacak olan 3G lisanslarının verilmesi, cep telefonu numarası sabit kalmak suretiyle operatörler arasında geçişi sağlayacak numara taşınabilirliği lisansları, mobil sektörde en önemli odak noktaları oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, her iki lisansın da 2007 yılı yaz ayında verileceği açıklamasını yaptı. Bu iki lisansın verilmesi telekomdaki rekabeti yeniden şekillendirecek.

16 milyon internet, 50 milyon cep telefonu kullanıcısı var

Sabit telefon abone sayısı 19 milyona ulaştı. Hane başına penetrasyon yüzde 100 oldu.

Mobil telefon abone sayısı 50 milyona yaklaştı. Abone sayısı nüfusun yüzde 70’ine ulaştı.

Genişbant internette (DSL) abone sayısı 2.5 milyonu aştı. Artış hızında Türkiye dünya birincisi oldu. Günde 5 bin, saatte 555 kişi ADSL ailesine katılıyor.

İnternet kullanıcı sayısı 16 milyonun üzerine çıktı. İnternet penetrasyonu nüfusun yüzde 22’sine ulaştı.

2006 başarılı geçti büyüme sürecek

ALCATEL Teletaş Genel Müdürü Derya Hatipoğlu, sektörün 2006’da başarılı bir yıl geçirdiğini belirterek, 15 milyar dolarlık büyüklüğe sahip telekom sektörünün hızlı büyümesini sürdüreceğini söyledi. Türk Telekom’un özelleştirilmesinin sektöre ivme kazandırdığına değinen Hatipoğlu, "genişbant internetin her eve girmesi önemli gelişme oldu. WiMax, 3G lisanslarının verilmesiyle de atılım olacak. Ses, data video önem kazanacak. Hızlı internet erişimiyle televizyon izlenecek" dedi.

2007’de 50 bin kişiye istihdam sağlanacak

TÜM Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) Başkanı Murat Dikici, 2006’da telekom sektörünün büyüyerek 17 milyar dolara ulaştığını kaydederek, gelecek yıl bu rakamın 20 milyar dolara ulaşacağını ifade etti. Türk Telekom ve Telsim’in satılmasının sektöre katkısı olduğunu aktaran Dikici, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "3 GSM operatörü ve Türk Telekom, 2007 yılında 5 milyar dolar civarında yatırım yapacaklar. Serbestleşme yeni yeni oturmaya başladı. 2007’de daha da ileri gidecekler. İki seçim var önümüzde. Bunlar az hasarla atlatılırsa sektör daha iyi olacak. Sektörde yapılacak yeni yatırımlarla 50 bin kişiye istihdam sağlanacak. 2007’de, 3G, WiMax, numara taşınabilirliği lisanlslarının verilmesiyle GSM’de yeni yatırımlar olacak."

Mobil hayat geleceğin yaşam tarzı olacak

TELSİM CEO’su Attila Vitai, özelleştirmeler ve blok satışlarla Türkiye’de telekom sektörünün, küresel oyuncuların yer aldığı hızla gelişen ve yüksek rekabetin oluştuğu bir pazar haline geldiğini söyledi. Telekomun dinamiklerinin çok hızlı değişen bir sektör olduğunu belirten Vitai, şunları söyledi: "Bu alanda var olabilmek için yatırımlar sürekli olmalı. Telsim olarak önümüzdeki iki yılda yaklaşık 1.2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını öngörüyoruz. Türkiye’de telekom alanında teknolojinin gelişmesi ile birlikte yatırımlar hızla yenileniyor ve değişiyor. Son 5 yılda Türkiye’de sabit hat abone sayısı aynı kalırken mobil abone sayısı yaklaşık 3 kat arttı. Mobil hayat geleceğin yaşam tarzı olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!