Telefonda Dudullu-Çin hattı 33 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Telefonda Dudullu-Çin hattı 33 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇİNLİLER, Alcatel Teletaş'ın Dudullu fabrikasında üretilen kartlı telefonlarla ‘alo’ diyorlar. 1997 yılından beri Çin'e 21 milyon dolarlık kartlı telefon ihraç eden Alcatel Teletaş'ın 2000 yılı için hedefi 12 milyon dolar.

ÇİN'in 16 milyonluk Şanghay kentinde dolaşıyorsunuz. Gözünüz ister istemez kaldırımların kenarlarındaki şeffaf telefon kulübelerine takılıyor. Besbelli fosfor yeşili rengindeki kulübeler yeni. İçlerindeki kartlı telefonlar da öyle. Ancak renkleri sarı olan kartlı telefonların bizim için bir özelliği var: Onlar Türk malı. Yani Alcatel Teletaş'ın Dudullu'daki fabrikasında, Türk işçisinin elinden çıkmış telefonlar Şanghay sokaklarında.

Çin'e 1997 yılında kartlı telefon ihracatına başlayan Alcatel Teletaş 1999 sonuna kadar 21 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. 1998 yılında Türkiye'den Çin'e yapılan toplam ihracatın yüzde 40'ını gerçekleştiren Alcatel Teletaş'ın 2000 yılı için hedefi 12 milyon dolar.

İLK TÜRK FİRMASI

Geçtiğimiz hafta Şanghay'daki teknoloji fuarına katılan Alcatel Teletaş Çin'e teknoloji tranfer eden ilk Türk firması. Çin'de kurulu, Alcatel China'nın yüzde 25'lik payı olan ortak girişim firması SAİTEC ile 10 yıllık teknoloji transferi anlaşması imzalamış. Bu anlaşma uyarınca Çin, Alcatel Teletaş'tan telefon satın alabileceği gibi, Türk şirketinin teknolojinden yararlanarak telefon üretebilecek. Ancak bu durumda net satış üzerinden Alcatel Teletaş'a lisans ücreti ödeyecek. Çin, teknolojisini kullandığı Alcatel Teletaş'a lisans ücreti olarak geçtiğimiz günlerde 1 milyon dolar ödedi. 10 yıllık anlaşmanın bir püf noktası daha var. Alcatal Teletaş tarafından geliştirilen yeni teknolojiler, lisans ücreti karşılığında Çin'e aktarılabilecek.

Çin bunun yanısıra, akıllı kart, elektronik cüzdan gibi elektronik ödeme sistemleriyle de yakından ilgileniyor. Çin'den bu yeni nesil kartlı telefonların siparişini alan Alcatel Teletaş ileride teknolojisini de transfer edebilecek.

KOLAY PAZAR DEĞİL

Alcatel Teletaş'ın zor bir pazar olarak bilinen Çin pazarına nasıl girdiği sorusuna, şirketin pazarlama müdürü Gülgün Pehlivaner'in verdiği yanıt şöyle: ‘‘Çin pazarına girmek kolay değildi. Önce onların güvenini sağlamak gerekliydi. Bu tam 1 yılımızı aldı. Şmdi güveniyorlar. Hatta birbirimize benzediğimizi ve birbirimizi anladığımızı söylüyorlar. İlişkimize satıcı-alıcı gözüyle değil, teknoloji ortağı gözüyle bakıyorlar’’. Çin'e defalarca gitmiş olan Gülgün Pehlivaner, Çinlilerin bir özelliğinin de teknolojiyi hemen kapmak olduğunu söylüyor. Pehlivaner ‘‘Çinliler büyük bir teknolojik atılım içersindeler. Bu yüzden her zaman onlardan birkaç adım daha ileride olmak, onlara yeni şeyler sunmak zorundayız’’ diyor.

Sırada Hindistan var

ALCATEL-Teletaş, kartlı telefon sistemlerini Çin'in dışında başka ülkelere da pazarlıyor. Hindistan'a verilen teklif teknik olarak onaylanmış, bu ay içinde kesin sonuç alınacak. Aynı şekilde Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne verilen tekliflerden olumlu bir sonuç bekleniyor. Filistin Özerk Yönetimi'yle ise kartlı telefon satışlarıyla ilgili geçen yıl sözleşme imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!