Tekstilci derdini Ata'ya anlatacak

Güncelleme Tarihi:

Tekstilci derdini Ataya anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) Başkanı Halit Narin, hükümete seslerini duyuramamaktan yakınarak, ‘‘En sonunda tekstil sektörü olarak Anıtkabir'de, Ata'nın huzuruna çıkıp, şikayet etmeyi düşünüyoruz’’ dedi. Narin, Türkiye Tekstil Sanayii olarak, 1 milyon işsiz ve fabrikaları kapanma noktasına gelen işverenleriyle yüce Ata'nın huzuruna çıkıp şikayet etmeyi bile düşündüklerini vurgulayarak, ‘‘Çaresizliğimiz ‘30 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin gurur kaynağı tekstil sektörünün sonuna mı geldik?' sorusundan kaynaklanıyor’’ diye konuştu.

Narin, tekstilin getirisi olmayan, ithalata dayalı bir sektöre dönüşmesi durumunda 2.5 milyon işsiz ve 50 milyon dolarlık döviz kaybı doğacağını söyledi. Antalya Martı Myra Oteli’nde dün başlayan ve 26 Mayıs tarihine kadar sürecek olan, ‘‘Türk Tekstil ve Konfeksiyon Sanayii'nde Yeniden Yapılanma ve Endüstri İlişkilerinde Dönüşüm’’ seminerinde konuşan Narin, Türk müteşebbisinin teşebbüs gücünü kaybetme noktasında olduğunu vurguladı. Seminere, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Üyeleri, akademisyenler ve işçi temsilcilerinin yanı sıra, Dış Ticaret Müstaşarı Yavuz Ege, Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan da katıldı.

SON KURUŞ DEVLETİN

Narin, son yapılan toplu sözleşmeyi de eleştirerek, ‘‘İşçilerimize brüt 600 dolar veriyoruz. Bunu sosyal barışı devam ettirmek için yaptık. Oysa Çin ve Ukrayna'da hiç bir sosyal hakkı olmayan ve uzun süre çalışan işçilere 10 dolar aylık veriliyor. Büyük ücret zammı bize yük getirdi, huzur getirmedi. Bizim rahatsızlığımız geniş kitlelelere intikal eder’’ dedi. Türkiye'nin kendi global krizini yarattığını söyleyen Narin, krizin, Devletin vatandaşın cebindeki son kuruşu kendi değerlendirmek istemesinden kaynaklandığını savundu. Narin, ‘‘Tekstil inerken, barkacılık sektörünün karı yüzde 8'e ulaştı’’ dedi.

Türk-İş eski Başkası Şevket Yılmaz da tekstildeki krizi, kaçak ve sigortasız işçi çalıştırarak, haksız rekabete yol açan işverenlere bağladı. Yılmaz, yeni hükümetin acilen tekstil şurasını toplamasını istedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!