Teknolojisi de uçuruyor

Güncelleme Tarihi:

Teknolojisi de uçuruyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2019 08:30

Yaklaşık iki hafta sonra tam kapasiteyle hizmet vermeye başlayacak olan İstanbul Havalimanı, teknolojik özellikleriyle de öne çıkıyor. Kimseyle konuşmadan uçağın kapısına kadar gidebilmenizi sağlayan bu teknolojileri İGA CIO’su Ersin İnankul ile deneyimledik.

Haberin Devamı

Mobil uygulama: Yolculuk deneyimi havalimanına gitmeden başlıyor. ‘İstanbul Airport’ adlı akıllı telefon uygulamasına gideceğiniz uçuşu seçerek veya biletinizi taratarak giriyorsunuz. Evden çıkışınız ve gireceğiniz trafik dahil uçuş saatinize kadar olan tüm süre ekranınıza getiriliyor. Ayrıca mağazaları, yeme-içme mekanları ve araç kiralama noktaları gibi harita üzerinden bulabiliyorsunuz.

Isı yoğunluğu teknolojisi: Havalimanında sizi karşılayan ilk teknoloji. Her kapıya yerleştirilen LED ekranlar yolcuların hangi güvenlik geçiş noktasından kaç dakikada geçebileceğini gösteriyor. Bu bilgi için ısı yoğunluğu teknolojisinin kullanıldı. Güvenlik geçiş noktasında yer alan akıllı kameralar, o anda orada kaç kişi olduğunu bir ısı haritası çıkararak tespit ediyor. Geçiş sırası çok uzadığında ise bu bilgi çalışanlara bildiriliyor ve yeni geçiş noktaları açılıyor. Ve bekleme süresi en aza indiriliyor.

Haberin Devamı

Teknolojisi de uçuruyor

Bavulunuzu kendiniz veriyorsunuz: Önemli bir zamanı kaybettiren konuların başında uçuş kartı almak ve bavul teslim etmek. İşte bu iki konu yeni havalimanı ile değişiyor. İsteyen yolcular kendi uçuş biletlerini kendileri alabiliyor. En önemlisi ise bavulların da yolcuların kendileri tarafından verilmesi. Yani hiç kimseyle kontakt kurmadan bu işlemleri halledebiliyorsunuz.

Teknolojisi de uçuruyor

Hızlı geçiş pasaport sistemi ‘iGate’: İGA’nın bilişim şirketi ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile geliştirilen bu teknolojiyle pasaport kuyruğuna
girmeden gümrükten geçebiliyorsunuz. 30 milyon yolcuya ücretsiz olarak sunulan bu sistem iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada pasaportunuzu okutuyorsunuz ve bir cam kapı açılıyor. Daha sonra ikinci aşama için parmak izinizin ve yüzünüzün taraması yapılıyor. Pasaport eşleşmesi tamamlandıktan sonra ikinci cam kapı açılıyor ve gümrükten geçiyorsunuz.

Haberin Devamı

- Ücretsiz Wi-Fi: İstanbul Havalimanı’nın her noktasında ücretsiz Wi-Fi hizmeti bulunuyor. İstanbul Airport uygulamasının üzerindeki Wi-Fi simgesine dokunduktan sonra üye girişini yapıyorsunuz ve Wi-Fi’ya bağlanabiliyorsunuz.

Teknolojisi de uçuruyor

Duty Free’den ön sipariş: Evdesiniz veya havalimanı salonunda uçağınızın kalkacağı saatini bekliyorsunuz. Unifree’nin uygulamasını veya web sitesine girerek, duty free mağazalarındaki ürünleri inceleyebiliyorsunuz. Beğendiğiniz bir ürün olduğunda ise buradan ön siparişi verebiliyorsunuz. Mağaza görevlileri ürününüzü hazırlıyor. Siz de geçerken satın alıyorsunuz. Unifree yeni havalimanı içine 4 teknoloji mağazası açacak. Özellikle bu mağazalardan ikisi inovatif icatların satılacağı mağazalar olacak. Sualtı drone’larından farklı teknolojik oyuncaklara kadar pek çok ürün bu mağazalarda yer alacak.

Haberin Devamı

Plakadan aracın yerini bulun: Otoparklara aracımızı park ettiğimizde ilk yaptığımız aracın yerini hatırlayabilmek için fotoğraf çekmek. Havalimanında buna gerek yok. Araç plaka tanıma sistemi İstanbul Airport uygulamasıyla eş zamanlı olarak çalışıyor. Siz aracı park ettiğinizde sistem, sizin aracı nereye park ettiğinizi kaydediyor. Siz uygulamaya girdiğinizde ise plakanızı yazarak aracı nereye park ettiğinizi öğrenebiliyorsunuz.

Teknolojisi de uçuruyor

Her koltukta USB giriş: Havalimanlarındaki en önemli sorunlardan bir priz ve şarj. İstanbul Havalimanı’da ise bu sorun ortadan kaldırdı. Neredeyse her koltukta hem priz hem de USB giriş yer alıyor. Paylaşılan bilgilere göre havalimanında 6 bin priz ve 4 bin 500 USB giriş bulunuyor.

 

Haberin Devamı

İNTERAKTİF ASİSTAN

Güvenlik kontrolünden sonra yolcuları interaktif bir asistan kiosku karşılıyor. Üzerindeki düğmeye bastığınızda karşınıza bir menü geliyor. Bu menüden canlı görüşme tuşuna bastığınızda size yardımcı olacak asistanla konuşmaya başlıyorsunuz. Uçuşunuz veya havalimanı hakkında tüm bilgileri sorup, yanıt alabiliyorsunuz. Hatta biletinizi ekranın üzerine koyduğunuzda uçağınızın kalkacağı kapıyı dijital bir harita üzerinden işaretliyor.

 

YAPAY ZEKÂLI GÜVENLİK KAMERALARI:

Yapay zekâ ve görüntü tanıma teknolojileriyle geliştirilen 10 bin kamera, havalimanının her metrekaresine hakim. Kameraya 260 civarında kusurlu hareket tanımlanmış. Örneğin; bir yolcu bavulunu bıraktığında, şüpheli hareketler sergilediğinde veya yaz mevsiminden mont giydiğinde bu hemen güvenlik güçlerine haber veriliyor. Ve kişiye müdahale ediliyor.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!