Teknolojik yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Teknolojik yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 12:12

Teknoloji ulaştırmanın en yakın dostu olmaya başlıyor. Uçaktan belediye otobüsüne kadar birçok alanda kullanılan teknolojiler, kullanıcıların günlük hayatını kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

HAYATIMIZIN hemen hemen her alanına giren teknoloji, ulaştırmada da etkisini gösteriyor. Geliştirilen yeni cihazlar, kullanıcıların günlük hayatlarını kolaylaştırmasının yanı sıra seyahat esnasındaki güvenliği de sağlıyor. Belediye otobüslerinden metroya kadar farklı toplu ulaşım araçları için geliştirilen sistemler, artık ulaştırmanın olmazsa olmazları arasına giriyor.

OTOBÜSTEN UÇAĞA

Toplu ulaşım araçlarında jeton veya farklı bir kart ile yapılan ödemeler artık temassız ödeme sistemleriyle beraber tamamen değişiyor. Akıllı telefonlardaki NFC veya temassız ödeme ödeme imkanı sağlayan kartlarla toplu ulaşım araçlarını kullanabilmek mümkün. Havacılık sektöründe de önemli gelişmeler yaşanıyor. Geliştirilen yeni bir sistem ile uçakta konuşabilecek veya mesaj gönderebilecek. Belediye otobüsleri ise artık internet üzerinden takip edilebiliyor. Otobüslere yerleştirilen GPS’ler, kullanıcıların durakta bekleme sorununa çözüyor. Belediye otobüslerini kullanmak isteyenler artık binecekleri otobüsü web veya mobil cihazları üzerinden takip edebiliyor. Güvenlik konusunda da teknolojiden yardım alınmaya başlanıyor. Otobüslere ve metroya yerleştirilen kameralar ve sensörler, direksiyon
başındaki kişinin nabzını ölçüyor. Siste, şoförün uyumaya başlaması durumundaysa titreşim ve sesli uyarıda bulunuyor. Teknolojiyle yapılan yolculukta yaşanan son gelişmeleri inceledik.

Haberin Devamı

Belediye otobüsüne internetten takip

TOPLU ulaşımın en sık kullanılan yollarından biri olan belediye otobüslerini artık durakta beklemek tarihe karışıyor. Belediyelerin geliştirdiği GPS üzerinden takip sistemleri internet üzerinden takip edilebiliyor. Belediye otobüslerine takılan GPS ile otobüsün şehir içindeki yeri tespit ediliyor. İsteyen kullanıcılar binecekleri otobüsün hat numarasını arama kutusunda aratarak, söz konusu hatta kaç adet otobüs olduğunu da görüntüleyebiliyor. Belediye otobüslerinin internet üzerinden ilk San Fransisko’da kullanıcılara açıldı. Türkiye’deki ilk örnekleri iseAnkara Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Uyuyan şoförü tespit ediyor

ULAŞIM araçlarını kullananların yapacağı bir hata veya geçirecekleri rahatsızlıklar tüm yolcuların hayatını tehdit ediyor. Bu noktada teknoloji devreye girerek riskleri en aza indiriyor. ‘DSS-IVS’ adındaki sistem, makinist veya şoförlerin direksiyon başında uyumasını engelliyor. Aracı kullanan kişinin gözleri kapandı ve uyumaya başladı. Cihazdaki kameralar bunu tespit ederek şoföre titreşimli ve sesli uyarıda bulunarak uyanmasını sağlıyor. ‘Death man’ olarak bilinen cihazlar da, aracı kullanan kişinin nabzını ölçüyor. Şoförün kalp kirizi geçirmesi veya direksiyon başında ölmesi durumunda ulaşım aracının güvenli bir şekilde durmasını sağlıyor. Marmaray’da bu sistem bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Alo, 10 bin metreden arıyorum’

SAATLERCE süren uçak yolculuğunda yolcuların iletişimleri tamamen kesiliyor. Uçakta Wi-Fi üzerinden iletişim dönemi yavaş yavaş başlasa da henüz yaygınlaşmış durumda değil. Ancak artık sesli konuşma ve mesajlaşma da mümkün hale getiriliyor. ABD’deki Gogo adındaki şirketin geliştirdiği Wi-Fi üzerinden internet bağlantısı birçok havayollarında kullanılıyor. Şirket geçen hafta uçuş halindeyken cep telefonu ile konuşma ve mesajlaşma servisini de duyurdu. Uçağa kurulacak bir sistem ile kullanıcılar GSM şebekesi üzerinden sesli konuşma veya mesajlaşmalarına devam edebilecek. Uçakta baz istasyonuna benzer bir teknoloji yer alacak. Telefonlar uçaktaki bu sisteme bağlanacak.

Haberin Devamı

Konya’dan Londra’ya temassız ödeme

BANKALARARASI Kart Merkezi’nin Konya Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiği temassız ödeme projesi, toplu ulaşım araçlarında yeni bir dönem başlatıyor. NFC özellikli akıllı telefon ve ‘paypass’ özelliğine sahip kredi veya ön ödemeli kartların kullanılabildiği sistemde, toplu ulaşım araçlarına jeton veya benzer ödeme sistemleri olamadan binilebilmesini sağlıyor. Proje, ilk etapta 20 tramvay durağı ve 340 otobüste kullanılmaya başlanacak. Benzer bir sistem Londra başta olmak üzere farklı şehirlerde de kullanılabiliyor. Londra’daki bir ulaşım aracını temassız ödeme ile kullanan bir turist, Konya’daki ulaşım araçlarını aynı ödeme şekliyle kullanabilecek.

OYUN DÜNYASI

Haberin Devamı

Call Of Duty rekora koşuyor

10 yıl önce oyunseverlerle buluşan Call of Duty, yeni serisinde rekora koşuyor. Call of Duty: Ghost adındaki yeni bölüm 4 gün gibi kısa bir sürede 1 milyar dolarlık hasılata ulaştı. Oyunun GTA 5’ten sonra yeni bir rekora imza atabileceği de belirtiliyor. Playstation 3, Xbox 360, PC ve Wii U’ler için geliştirilen Call of Duty: Ghost, özellikle yeni nesil motor ile güçlendirilmiş yeni bir dünya, yeni ortamlar ve yeni karakterler sunuyor. Oyuncular ilk defa güçsüz olan tarafta oynayacak, bir manganın üyesi olarak sayıca ve ateş gücü olarak üstün bir düşmana savaşacaklar. Oyunun yeni bölümünde ABD’nin çoğu yok olmuş ve dünyanın şekli değişmiş durumda. Oyunun Türkiye satış fiyatı 220 TL.

Şanghay’dan başlayan Battlefield 4 satışta

BATTLEFIELD 4, bu kez Amerikan VIP’lerinin Şanghay’dan tahliyesi ile başlıyor. Oyunun karakteri, manganın eve dönüş yolunu bulmadaki çabalarını dramatik bir dille anlatıyor. Oyunseverler, Battlefield 4’te barajın temellerini havaya uçurabilecek, gökdelenin yıkılmasına şahit olabilecek aksiyon sahneleriyle baş başa kalacak. ‘Levolution’ özelliğine kavuşan oyun, kullanıcıların her hareketine tepki veren interaktif ortamlarla buluşturuyor. Buna ek olarak Battlefield 4’te oyunseverler, ‘Komutan Modu’nda mangalarına liderlik edebilecek. 1 kasımda satışa çıkan oyunun Türkiye’deki satış fiyatı 180 TL olarak belirlendi.

HAFTANIN TRENDİ

Kâğıda not al iPad’e yedeklensin

TABLETLERDE yazı yazmaya alışamayan, ancak bilgisayar dünyasında da çalışmadan yapamayanlar için yeni bir ürün geliştirildi. Daha önce akıllı kalemle kullanıcıların dikkatini çeken Livescribe, piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni ürünler kağıtta yazılanları, iPad’e aktaracak. Bluetooth ile iPad’e bağlanacak yeni nesil akıllı kalem, App Store üzerinden indirilecek özel bir uygulamayı kullanıyor. Uygulama üzerinde yer alacak dijital notlar, e-posta veya sosyal ağlarla paylaşılabiliyor. Sesli kayıt da yapabilen Livescribe’ın yeni nesil akıllı kalemi, USB bellek olarak da kullanılabiliyor.

UYGULAMA

Sosyal ağlara sesli kontrol

TELEFON, tablet gibi akıllı cihazların özelliklerini sesle kontrol edilebiliyorken, en sık kullanılan uygulamaların başında olan sosyal ağları şu anda sesle kontrol etmek mümkün değil. Uygulama geliştiriciler, sosyal ağları sesle kontrol edilebilen bir uygulamayı da kullanıcılara sundu. Voicesphere adındaki uygulama Instagram, Facebook ve Soundcloud gibi uygulamaların sesle kontrol edilebilmesini sağlıyor. Örneğin, Intagram’da fotoğraf paylaşmak isteyen bir kullanıcı ses komutuyla paylaşımda bulunabiliyor.

Teknolojik yolculuk

acan@hurriyet.com.tr


BAKMADAN GEÇME!