Teknolojik babayiğitler için destek bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Teknolojik babayiğitler için destek bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2013 01:18

GSM sektörü temsilcileri 4G için politikanın biran önce belirlenmesi gerektiğini belirterek, hızla artan mobil data trafiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Avea CEO’su Erkan Akdemir, “4G hazırlığı yapmamız için politika ve zaman belirlenmeli” dedi. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe ise Türkiye’de tasarımı yapılan T40’a atıfta bulunarak, “Otomotivde bir babayiğit çıkmadı ama teknolojide biz çıktık” dedi.

İYİ PLAN YAPILMALI

Hürriyet’in de sponsorlar arasında yer aldığı 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şûrası’nın ikinci gününde telekomünikasyon sektörünün temsilcileri ‘Haberleşme’ oturumunda buluştu. Konuşmalarda mobil iletişimin hızlı büyümesi ve özellikle mobil datanın hızlı büyümesi masaya yatırıldı. Sektör temsilcilerinin ortak görüşü hızla yapılan altyapı yatırımlarının tüketiciden gelen talebi karşılamasının iyi planlanması oldu.

MOBİL HIZ HEDEFİ

Avea CEO’su Erkan Akdemir oturumda yaptığı konuşmada, 2015 yılında şebekeye bağlı cihaz sayısının dünya nüfusunun iki katı olacağı öngörüldüğünü belirterek, “Şu anda yapılan yatırımların yüzde 60’ı mobil altyapıya gidiyor. Yeni yaklaşımlarda yatırımların sürekliliğini gözetmek düzenleyici kurum açısından çok önemli. 4G politikasının nasıl olacağı ve zamanlaması bizim hazırlanmamız açısından çok önemli bir konu. Geçmişte aldığımız derslerin LTE politikaları için çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Kaynakların etkin kullanımı konusunda ülke gündemi oluşturulması gerektiğini anlatan Akdemir, “Çok hızlı büyüyen mobil internet için sürdürülebilirlik çok önemli. Mobil sektörü Avrupa’da gerilerken Türkiye’de ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.

TEKNOLOJİNİN BABAYİĞİTİ BİZİZ

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe ise dünyada mobile doğru hızlı bir eğilim olduğunu belirterek, “Ses artık dataya dönüşüyor. Hatta ses datanın bir uygulaması haline geldi. 2023 yılı için düşündüğümüzde akıllı telefonların daha aktif kullanılması lazım” dedi. “Bizim esasında cebimizde taşıdığımız şeyler telefonla konuşmamızı sağlayan bilgisayarlar” diyen Çataltepe, şöyle konuştu: “Bilgisayarı cebimizde taşıyoruz. Biz 2023’te nerde olacağımız belirlememiz gerekiyor. Otomotivde çıkamasa da telekomünikasyon sektöründe bir babayiğit çıktı. Turkcell, Bakan Yıldırım’ında desteğiyle yerli tasarım telefonunu piyasaya çıkardı.”

Haberin Devamı

Vergiler düşmeli

Haberin Devamı

VODAFONE CEO’su Serpil Timuray da konuşmasında teknolojinin yakalanması için geleceğe optimal bir bakış açısıyla bakmak gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Altını çizmek istediğimiz unsur sektördeki yatırımın sürekliliği. Bu konudaki iştah
çok önemli. Geleceğe hazırlanırken bakış açılarımız çok önemli. Etkin rekabet sektör için çok önemli. Aynı zamanda vergilerin yüksekliğinin önümüzdeki dönem düşmesi çok önemli.”

Değişim yaşatacağız

TÜRK Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz “2023’e, şehircilik kavramını bir üst noktaya taşıyan, sahip olduğu teknolojiyi en üst düzeyde şehir sakinlerinin hizmetine sunan akıllı şehirlerle gireceğiz. Bu değişim rüzgarına öncülük edeceğiz. 2013 yılı sonuna kadar 2.2 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyoruz. Hayatımızın pek çok alanı yeniden şekillenecek. Değişen pazar dinamikleri ve tüketici ihtiyaçları gereği ‘akıllı ev’ konseptinin tamamını sahiplenerek, müşterilerimizin evde ihtiyacı olan servislere odaklanarak, genişbant bağlantı hizmetimiz ve ürünlerimizle değer katacağız” dedi.

‘Cep’ler artık daha özgür

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, mobil cihazların, rakip işletmelerin SIM kartlarıyla çalışmasının bugünden itibaren mümkün olacağını belirterek, “Kullanıcılar da mobil cihazlar da özgür olacak” dedi. Bakan Yıldırım, 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şûrası’nda yaptığı açıklamada, tüketici memnuniyetinin artırılması kapsamında ve rekabetçi piyasanın oluşması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK), cihazlar üzerine konulan şifre veya kilitlerin kaldırılmasına yönelik bir karar aldığını belirterek kararın yarın yürürlüğe gireceğini söyledi. Bugüne kadarki uygulamada cihazların kendi operatörlerinden başka hiçbir operatörün kullanmasına izin verilmediğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu iyi bir uygulama değildi. Hem de rekabetçi piyasaya uygun bir uygulama değildi. İşletmeler cihazları zorunlu bağımlı hale getirirse numara taşıma uygulaması da eksik kalır. Kullanıcılar da mobil cihazlar da özgür olacak, isteyen, istediği yere gidecek, istediği gibi kullanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!