Teknolojide Türkçe karakter devrimi

Güncelleme Tarihi:

Teknolojide Türkçe karakter devrimi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

ARTIK başta AOL ve ICQ olmak üzere pek çok internet uygulaması ve cep telefonlarının yüzde 90'ı Türkçe karakterleri tanıyacak. AOL'un yan kuruluşlarından Tegic, internet sitelerinde ve cep telefonlarının yüzde 90'ında kullanılan T9 adlı yazılımına Türkçe'yi de dahil ettiğini açıkladı.

BİLGİSAYAR ve cep telefonlarında Türkçe karakter sorunu tarihe karıştı. America Online'nın (AOL) sahibi olduğu ve pek çok internet sitesi ile dünyadaki cep telefonlarının yüzde 90'ının ve avuçiçi bilgisayarların yazılımını geliştiren Tegic Communications, Türkçe karakterleri de kullanmaya başladığını açıkladı. Böylece, başta AOL ve ICQ olmak üzere pek çok internet uygulaması ile cep telefonlarının kısa mesaj servislerini Türkler kendi dilleri ile kullanabilecek.

Bilgisayarlara ve cep telefonlarına bilgi girişi sağlayan T9 adlı yazılımda Türkçe'yi de kullanmaya başlamalarında Türkiye'deki cep telefonu ve bilgisayar pazarının hızlı büyümesinin etkili olduğunu belirten Tegic Communications sözcüsü Don Davidge, ‘‘Türkçe, bizim için bir süredir zaten öncelikli projelerden biriydi. Bu projenin hayata geçmesi için çok çalıştık. Zaten pek çok müşterimiz de linguistik veri tabanlarına Türkçe'yi de dahil etmek istiyordu.’’

70 MODEL TELEFON

Halen 70 kadar cep telefonu modelinde ve internetteki pek çok tanınmış sitede T9 yazılımının kullanıldığını belirten Davidge, ‘‘Artık, internette Türkçe hiçbir şekilde deforme olmayacak. Ve Türkçe bilgi yoğunluğu artacak’’ dedi.

T9 yazılımını kullanan cep telefonu üreticileri arasında Nokia, Ericsson, Motorola, Bosch, LG, NEC, Philips, Siemens, Sony, Panasonic, Sagem, Sanyo ve Samsung gibi markalar bulunuyor.

T9 yazılımını kullanan iletişim servis sağlayıcıları arasında ise Airtouch, AT&T, Mannesman, Sonera, Vodafone, Telefonica, Telia, British Telecom, Orange ve Sprint yeralıyor.

Tegic Communications'un T9 yazılımı, mevcut mobil iletişim teknolojilerinin yanısıra TDMA ve CDMA gibi yeni teknolojileri de destekliyor.

1995 yılında kurulan Tegic Communications, bilgisayar ve iletişim sektörü için özel yazılımlar üretiyor. Şirketin, en popüler yazılımı olan T9, internetin en çok ziyaret edilen sitelerinde, kullanıcıların bilgi girişini sağlayan bir arayüz programı. Aynı program, cep telefonlarının kısa mesaj servisleri ile WAP (kablosuz iletişim protokolü) uygulamalarında da kullanılıyor. Merkezi Seattle'da olan Tegic'in, Tokyo'da da bir ofisi bulunuyor.

Neler değişecek?

Artık internette arama sitelerinde, Ç, Ş, Ü, Ğ gibi karakterler de kullanılabilecek.

Elektronik posta yazışmalarında Türkçe deforme edilmeyecek.

Cep telefonlarının kısa mesaj servisleri ve WAP servislerinde Türkçe haberleşilebilecek.

Başta AOL ve ICQ olmak üzere pek çok internet sayfasında Türkçe karakterler de kullanılacak.

Avuçiçi bilgisayarlarda, Türkçe sorun olmaktan çıkacak.

MP3 adlı dijital müzik formatında da parça isimleri ve parça bilgileri Türkçe yazılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!