Teknoloji sektörü 100 milyar TL’yi geçti

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji sektörü 100 milyar TL’yi geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 23:09

BİLİŞİM Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ‘Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü 2017 Yılı Pazar Verileri’ni açıkladı.

Haberin Devamı

Bu verilere göre sektör, TL bazında bir önceki yıla oranla yüzde 18.2 büyümeyle 116.9 milyar TL oldu. İstihdamını 128 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatı da 1.3 milyar dolara ulaştı. Sektörün, toplam ihracat rakamı ise dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 10.6 artarak 1.3 milyar dolar’a ulaştı. Toplam ihracatın 898 milyon dolarlık kısmı yazılımdan geldi. Yazılım ihracatı geçen yıla oranla dolar bazında yüzde 13 büyüdü.

İLK 10’DA OLACAĞIZ
Toplantıya görüntülü telekonferans yöntemi ile katılıp açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, yerli ve milli bir Bilgi ve İletişim teknolojileri (BİT) oluşturmanın önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin 5G’ye yerli ve milli  imkanlarla geçmesi için ‘5G Türkiye Forumu’nu oluşturduk. 5G Türkiye Forumu’na operatörler, üreticiler ve sektörün tüm temscilleri üye. Şunu çok açık bir biçimde söyleyebilirim ki, Türkiye 5G’yi, yerli ve milli imkanlarla kullanan ilk 10 ülke arasında olacak” dedi.

Haberin Devamı

DAHA HIZLI BÜYÜME
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, sektörün her yıl çift haneli büyüme gerçekleştirdiğini ve 2017 yılında da büyüme trendini geliştirerek devam ettirdiğini belirtti. Karaca, “Bilişim sektörü için belirlenen 2023 hedefine ulaşmak için, 2017’de kaydedilen büyümenin yaklaşık 2 katı hızda bir yıllık ortalama büyüme hızını yakalamalıyız. Türkiye geçtiğimiz 5 yılda “Dijital ekonomiye dönüşüm” konusunda önemli adımlar attı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörleri (BİTS) altyapısını geliştirdi ve şirketler kesiminde BİT kullanımında belli bir mesafe alındı.  Kamunun altyapı oluşturmada ve e-devlet hizmetlerinin kalitesinde sağlamış olduğu gelişme, BİT’in şirketler kesimi ve vatandaşlar tarafından daha yaygın olarak kullanılması için önemli oldu. Ancak Türkiye’nin bu alanda kat ettiği mesafeyi, diğer ülkeler ile karşılaştırdığımızda hak ettiğimiz yerden oldukça geride olduğunu üzülerek tespit ettik. Türkiye’de BİTS’in toplam özel sektör katma değeri, istihdamı ve yatırımları içerisindeki payı OECD ülkelerinin oldukça altında seyretmeye devam ediyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı artarken, üretim kapasitemiz düşük kalıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!