Teknoloji mağazasında kontrat dönemi

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji mağazasında kontrat dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 01:58

CEP telefonu satışında sona erecek taksit uygulaması, operatörler ile teknoloji mağazalarını yakınlaştırıyor. Yeni dönemde tüketiciler teknoloji mağazalarında yer alacak operatörlerden kontratlı telefon satın alabilecek.

Haberin Devamı

ŞUBAT ayında başlayacak cep telefonlarına yönelik taksitlerin kaldırılmasına yönelik düzenleme, operatörlerin yeni iş modelleri üzerine çalışmalarını hızlandırdı. Bu düzenlemeyle özellikle Türkiye’deki cep telefonu pazarında yeni bir döneme giriliyor. Hemen hemen pazardaki cep telefonu satışının yarısını gerçekleştiren operatörler, teknoloji perakendecileriyle anlaşarak kullanıcıların ‘ayak izi’ni takip etmeyi planlıyor.

MAĞAZALARA GİRECEKLER


Şubat ayında hayata geçecek olan cep telefonlarında taksitin kaldırılmasına yönelik düzenleme henüz kesinleşmiş durumda değil. Ancak Türkiye’deki teknoloji perakendecileri değişikliklerin yapılmasını beklese de operatörler cep telefonu satışlarına yönelik çalışmalarını artırdı. Firmalardan aldığımız bilgilere göre kullanıcıların taksitli olarak cep telefonlarına ulaşabilmesi için teknoloji perakendecileriyle yeni bir model üzerine çalışılacak. Avrupa ülkelerinde şu anda kullanılan modelde, tüketiciler teknoloji marketlerinden operatörler aracılığıyla taksitli ‘cep’ alabilecek. Yani teknoloji marketinde Türkiye’deki operatörlerin bayileri bulunacak.

TÜKETİCİYE YARAYACAK


12, 24 veya 36 ay taksit ile cep telefonu satın almak isteyenler mağazaların içindeki bu bayilere giderek operatör üzerinden telefon satın alabilecek. Ancak bu noktada cep telefonu satın almak isteyen kullanıcıları bazı kriterler bekleyecek. Örneğin, düzenli fatura yatırmış olması, kontratının bulunmaması ve abonelik gibi şartlar aranacak. Tüketici kendi operatörü ya da diğer operatörü telefon alarken seçebilecek. Operatörler de müşterilere cihaz fiyatlarında avantajlar ve fırsatlar sunacak. Ancak burada abonesi olunan operatöre herhangi bir kontratı olmaması şartı aranacak. Böylece hem operatör kanalları hem de teknoloji mağazaları akıllı telefon satışlarındaki payını arttırabilecek. Ancak en önemlisi ise elektronik mağazalarıyla anlaşan operatörler arasında rekabetin artması bekleniyor. Tüketiciler, operatörler arasında tercih yapabilecek ve pazarlık gücü artacak.

Haberin Devamı

SATIŞLAR DÜŞMEYECEK

Öte yandan teknoloji mağazaları söz konusu düzenlemeyle birlikte cep telefonu satışlarının düşeceğini belirmişti. Ancak kontratlı operatör cep telefonlarının teknoloji mağazalarında satılmaya başlanmasıyla mevcut iş hacminin korunması planlanıyor. Özellikle cihaz başı 120 liraya yükseltilmiş olan ÖTV’ye rağmen yeni taksitlendirme modeliyle cihaz satışlarının artmasa bile düşmeyeceği hesaplamalar arasında bulunuyor. Yani hem operatörlerin hem de teknoloji mağazalarının söz konusu modelden kârlı çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Müşterinin ayak izi takip edilecek

YENİ dönemde operatörlerle elektronik perakendicileri arasındaki arkadaşlığın daha sıkı olması bekleniyor. Çünkü en fazla cep telefonu modeli teknoloji marketlerinde bulunuyor. Teknoloji marketlerinin raflarında bulunan cep telefonları zincir mağaza tarafından gönderiliyor. Ancak operatörlerin bayileri ise kendi alım gücüne göre cep telefonu modellerini arttırabiliyor. Cep telefonu modeli teknoloji marketlerinde daha fazla olduğu için de tüketiciler cihaz almak için teknoloji marketlerine yöneliyor. Teknoloji marketlerinde satılacak telefonların ücreti ise mobil operatörlere ödenecek. Yeni dönemde de teknoloji marketleri ve operatörlerin ortak satışıyla bera ber tüketicilerin de alışkanlıklarının değişmemesi bekleniyor. Yani
yaratılacak yeni model ile müşterinin ayak izi takip edilecek ve müşteri neredeyse oraya hizmet götürülecek.

Haberin Devamı

Kredibilite öne çıkacak

KREDİ kartıyla cep telefonu alınabilen dönemde tüketiciler kimlik bile göstermeden alışveriş yapabiliyordu. Kontratlama modelinde kredibilite yani ödeyebileceği belgelerle cep telefonu satışı gerçekleşecek. Bugün bir faturalı hat alınabilmesi için kimlik fotokopisi ve sabit fatura gibi belgeler isteniyor. Bu yüzden kamu görevlilieri gibi geliri sabit kişilerin akıllı telefonlara ulaşabilmesi daha da kolaylaşacak. Ayrıca evinde ADSL’i veya telefonu olanlara farklı avantajlar da sunulabilecek. Ancak fırsatlardan yararlanabilmek için kredilibite gösteriliyor olması önem kazanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!