Teknoloji doktorları

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji doktorları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 11:07

Malkoç Süalp ve Engin Bayraktaroğlu, şirketlerin bilgi teknolojileri (BT) yatırımlarında yaptıkları hataları görüp dört yıl önce MEB-IT'yi kurdular. Şirketlere, BT yatırımlarının öncesinde ve sonrasında komple danışmanlık vermeye başladılar. Ekonomik krize rağmen hedef büyüttüler. Bu yıl dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Peregrine Systems'ı Türkiye'ye getirdiler.

Firmaları 'akıllı' hale getiren bilgi teknolojileri (BT) yatırımları 'akıllıca' yapılmazsa yarardan çok zarar getiriyor. BT altyapılarının planlanması, kurulması, yönetilmesi ve 'destek' hizmetlerinin şirketin ihtiyaçları ve faaliyet alanı dikkate alınarak yapılması gerekiyor.

İki genç girişimci, üç yıl önce Türkiye'de bu alanda 'boşluk' olduğunu görerek MEB-IT şirketini kurdu. Malkoç Süalp ve Engin Bayraktaroğlu tarafından kurulan şirket bu yıl dünyanın en büyük yazılım firmalarından Peregrine Systems'ı da Türkiye'ye getirmeyi başardı. Peregrine; altyapı yönetimi, çalışanlarla ilişkilerin yönetimi ve B2B yönetimi olmak üzere üç alanda yazılım üretiyor. Şirketlerin e-iş yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olacak çözümler de geliştiriyor. Fortune 500 şirketlerinin yüzde 90'ıyla beraber dünyada 44 bin şirket tarafından kullanılıyor.

Malkoç Süalp Londra Üniversitesi Kimya Mühendisliği'nden mezun. London Business School/da MBA (işletme yüksek lisansı) yapmış. Pepsi Cola International'da (Londra) İş Geliştirme Direktörü ve Bain & Co. İstanbul'da Yönetim Danışmanı olarak çalışmış.

Engin Bayraktaroğlu, Boston Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun. 10 yıl aile şirketi Baymak'ta yöneticilik yapmış.

MEB-IT'yi 'iki genel müdür' olarak yöneten ortaklar 1991'de tanışmış. Baymak'ın 1998'de Almanlar'a satılmasının ardından BT sektöründe 'kimsenin yapmadığı' bir iş aramışlar ve MEB-IT kurulmuş.

BT yatırımlarının 90'lı yıllarda patladığını ancak 'doğru yatırım' yapmayan birçok şirket olduğunu kaydeden Süalp, ‘‘İşin içine girince fırsatlar olduğunu gördük‘‘ diyor. Profesyonel outsourcing (dış kaynak kullanımı) şirketi olarak çalıştıklarını belirtiyor: ‘‘BT yatırımı yapan şirketler servis bölümlerini de kuruyorlar ancak sorunların kaynağına inemiyorlar. Bu nedenle yatırımlar etkin olamıyor. Yapılan her 100 dolarlık yatırımın 70'i destek hizmetlerine gidiyor. Biz her aşamada devreye girerek ve kendimizi ağır yaptırımlar altına sokarak hizmet veriyoruz.‘‘

Bayraktaroğlu kuruluşlarının ardından ilk hizmeti Citibank'a verdiklerini söylüyor. Citibank'ın ardında 1999'da Turkcell'in beş bin kişisel bilgisayara destek hizmeti almak için açtığı ihaleyi kazanmışlar. Bayraktaroğlu aralarında IBM, HP, Compaq, CA gibi dünya devlerinin bulunduğu 16 şirketin arasından sıyrıldıklarını kaydediyor: ‘‘Aslında en pahalı tekliflerden birini vermiştik ancak konseptimizi beğendiler. Şu anda Turkcell'in dokuz bölge ofisine hizmet veriyoruz.‘‘

MEB-IT'de çalışan sayısı dört yılda 50'ye ulaşmış. Yaş ortalaması 28. Ortaklar, ‘‘Yatırımlarımızın yüzde 98'ini insana yapıyoruz‘‘ diyorlar. Ücret stratejilerini ‘‘piyasanın üzerinde‘‘ diye açıklıyorlar.

Geçen yılki ciroları 900 milyar lira olarak gerçekleşmiş. Peregrine'le yapılan ortaklığın ardından bu rakamı katlamayı planlıyorlar. Hedefleri ise 'yaptıkları işte en iyi olmak'.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!