Tekel’e bakarız, sürpriz vergi istemeyiz

Güncelleme Tarihi:

Tekel’e bakarız, sürpriz vergi istemeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 00:00

Sigara üreticisi Philip MorrisSA’nın Genel Müdürü Turhan Talu, sigaradaki vergilerin artırılmasına karşı olmadıklarını belirtek, ancak bu vergilerin planlanabilir ve öngörülebilir şekilde yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın her yerinde sigara vergilerinin arttığını dile getiren Talu, "Vergilerin düştüğü ülke yok. Ancak bu vergilerin Türkiye’de öngörülebilir olmasını istiyoruz" dedi.

Bir gecede çıkan vergilerin operasyonel açıdan önemli sorun yarattığına işaret eden Talu, "Tekel özelleştirmesinin ikinci raundunda teklif gelmemesi, o dönemdeki vergilerden kaynaklandı. Sürekli vergiler ortaya çıktığı için o dönemdeki talipliler, vergi oranlarını bilmedikleri için teklif veremediler. Önemli olan verginin artması değil, düzenin değişmesi" diye konuştu.

TEKEL’LE İLGİLENİYORUZ: Talu, ihale şartlarını beklediklerini Tekel özelleştirmesiyle ilgilenebileceklerini bildirerek, şu bilgileri verdi: "İhaleye girme hazırlıkları yapıyoruz. Pazar payımızın yüzde 41 olması nedeniyle Rekabet Kurumu ile sorun çıkabilir. Tekel’in pazar payı ise, yüzde 32-33 oranında gözüküyor. İhale şartlarının belirlenmesini bekliyoruz. Bölünerek satışta talip olabiliriz. Şu anda Tekel pazar payıyla özelleştirilebilecek durumda. Daha önceki ihale şartlarına göre daha kárlı. Bu yıl kár gösterecekler, zaten bunu bekliyorlar. Ama Tekel’in özelleştirilmesini zor görüyorum."

500 MİLYON DOLAR VERGİ KAYBI: Turhan Talu, Türkiye’de yıllık sigara üretiminin yılda yüzde 1.5-2 oranında artış gösterdiğini ancak son yıllarda yüzde 2 oranında düşüş yaşandığını aktararak, bunun kaçak sigaradan kaynaklanabileceğini ancak kaçak sigara oranının söylendiği gibi yüzde 25’lerde değil, yüzde 4’ün biraz üzerinde olduğunu kaydetti. Talu, Türkiye’de sigaradan alınan toplam 11 milyar YTL’lik verginin yüzde 4’ünün vergi kaybı olduğunu, bunun da 400-500 milyon dolarlık kayıp anlamına geldiğini ifade etti. Kayıp ve kaçakla mücadelede bandrol uygulamasının da çözüm olmayacağını vurgulayan Talu, haziran ayında geçilmesi planlanan bandrolün sadece kendilerine 12 milyon dolara mal olacağını, bunu da fiyatlarına yansıtmaya mecbur olacaklarını kaydetti. Sigaraya uygulanan vergileri Avrupa ülkeleriyle karşılaştıran Talu, "Vergi yükü AB’de ortalama yüzde 73,8, Türkiye’de ise yüzde 73. Türkiye’de sigaradan geçen yıl 2,3 milyar YTL’si KDV ve 9 milyar YTL’si ÖTV olmak üzere 11,3 milyar YTL’lik vergi toplandı. 4.25 YTL’lik Marlboro’nun 3.11 YTL’si vergi. Sigaradan alınan vergi Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyor."

Bandrol çözüm değil

TURHAN Talu, sahtecilik ve kaçakçılıkla mücadele etmenin yolunun bandrol olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Bandrol, hiçbir şeyin çözümü değil. Haziranda başlayacak bandrol uygulamasının sadece bizim şirketimize maliyeti 12 milyon dolar. Sektöre maliyeti ise 40 milyon dolar. Fiyatlara yansıtmaya mecburuz. Hemen yansır. Pakette 5 kuruş olacak. Sektörümüz zaten kayıt altındadır ve kontrol ediliyor. Sahte ve kaçak, dışarıdan, sınırlardan geliyor. Önerimiz hiç olmazsa bandroldeki 7 güvenlik özelliğinin her yıl 2’şer tane konulması şeklinde."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!