Tek şartımız var... Ev sahibi evde olmalı

Güncelleme Tarihi:

Tek şartımız var... Ev sahibi evde olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 11:43

Almanya’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Almanya’ya ev eşyası nakleden Tekin Transport, 1983 yılında Alaeddin Tekin tarafından kuruldu. Tekin’in bir TIR’la temelini attığı şirket bugün 30 TIR’lık filoyla yoluna devam ediyor. Şirketin yönetimini ise Alaeddin Tekin’in oğlu Emre Tekin üstlenmiş. Emre Tekin, şirket yönetimini devralmadan önce tamircilik öğrenmiş, üniversiteye gidip işletme okumuş ve ABD’de İngilizce eğitimi almış. Bütün bunları şirketi hakkıyla yönetmek için yaptığını söyleyen Emre Tekin, Tekin Transport’u ve hedeflerini Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

NAKLİYATÇILIĞA nasıl başladınız? Daha önce neler yaptınız?

* Aslen Amasyalıyız. 1988 yılında Nürnberg’te doğdum. Yuva, okul derken 14 yaşında Volvo kamyon servisinde işe başladım. Orada tamirci olarak meslek yaptım. 3.5 yıl sürdü. Ardından dört yıl içinde usta başı oldum. Ve Tekin Transport’un araçları tamir etmeye başladım. Sonra, aile şirketini geliştirebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyacım olduğunu gördüm. Bunun üzerine üniversiteye gidip işletme eğitimi aldım. Dört yılın ardından İngilizce öğrenmek için ABD’ye gittim. Bir yıl orada kaldım. Dönüşte, aile şirketinde çalışmaya başladım. Son bir yıldır kararları babamla birlikte alıyoruz.
Şirketinizden bahseder misiniz?

Tek şartımız var... Ev sahibi evde olmalı

Haberin Devamı

* Şirketimizin kurucusu babam Alaeddin Tekin. İlk olarak 1983 yılında bu işe adım atmış. Tüm Avrupa’daki ülkelerden Türkiye’ye ev eşyası taşıyoruz. Yaygın tabiriyle ‘evden eve nakliyat’ diyebiliriz. Şirket merkezimiz Nürnberg’te. 30 TIR kamyonumuz var, bunlar Avrupa ile Türkiye arasında mekik dokuyor. Büro, muhasebe, şoför ve bakım ekibiyle birlikte 20 kişilik sabit bir ekibimiz var. İhtiyaç duydukça şoför sayısını arttırıyoruz.
Müşteri portföyünüz nasıl?
* Babam şirketi kurduğu ilk yıllarda Almanya’da yaşayan Türk ailelere hizmet vermiş. Daha sonra işleri büyüterek, tüm Avrupa’dan nakliyecilik yapmaya başladık. Zamanla, Türkiye’deki yazlıklara, evlere eşya götüren Alman ailelerden talep gelmeye başladı. Müşterilerimiz arasındaki yabancı sayısı, her geçen yıl artıyor. Malum, Almanlar güneş ve denize hasret yaşıyor. Emekli olunca da, ilk fırsatta deniz kenarında bir yer bulup yerleşiyorlar. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında ev alıp yerleşen çok Alman ailesi var. Bunların bazıları buradan eşyalarını götürmek isteyince, devreye girip yardımcı oluyoruz.
TIR’larınız kaç günde hedefine varıyor?

Tek şartımız var... Ev sahibi evde olmalı

Haberin Devamı

* Genelde, Türkiye’ye ayda iki sefer yapıyoruz. Kara yolunu tercih ettiğimiz için TIR’larımız genellikle Bulgaristan üzerinden gidiyor. Sınır kapısı olarak da Kapıkule en rahatı. Avrupa’dan Türkiye’ye TIR’larımızın gidiş süresi genelde 5 ile 10 gün arasında değişiyor. Hava şartları, ülkelerdeki gümrüklerdeki sorunlar nedeniyle gecikmeler olabiliyor.
Türkiye’ye kimler ev eşyası götürebilir?
* Türkiye’de yaşamak isteyen ve permi hakkı olan herkes eşya götürebilir. Türk gümrüğünün tek istediği, permi hakkı olması. Türkiye’ye ev eşyası götürenler, kesin dönüş yapmak zorunda değiller. Sadece permi hakkını kullanıyorlar. Eşya götürdükten sonra da, yaşadıkları ülkeye dönüp çalışıp normal hayatlarını sürdürebiliyorlar. Tek fark permi hakkını harcamış olmaları.
TIR’larınız dönüşte ne taşıyor?
* Biz hem gidişte, hem dönüşte bir eve ne lazımsa onları taşıyoruz. Mobilya, beyaz eşya, bisiklet gibi akla gelen her şeyi götürüyoruz. TIR’larımız, dönüşte de yine aynı tür eşyaları bu kez Avrupa ülkelerine taşıyor. Türkiye’de yapamayıp geri dönenler, Türkiye’deki görev süreleri dolan yabancılar hep bizi tercih ediyor. Araçlarımız dolu gidiyor ve dolu geliyor.
Bu yıl kış sert geçti, kar, buz gibi olumsuz yol koşulları sizi etkiledi mi?
* Yollar genelde açık, onda sorun yok. Ama gümrüklerdeki kuyruklardan çok etkileniyoruz. Ancak taşıdığımız sadece ev eşyası olduğundan gecikmeler ve beklemelerden etkilenmiyor, bozulmuyor, kokmuyor. Taşıdığımız yükü, geç de olsa sağ salim hedefine teslim ediyoruz. Bu yüzden ekonomik açıdan zarar etmiyoruz.
Ev eşyalarını evlere yerleştirme hizmeti de veriyor musunuz?
* Elbette, bu tamamen talebe bağlı. Bazı müşterilerimiz sadece nakliyeyi gerçekleştirmemizi istiyor. Eşyalarını kendileri toplayıp yerleştiriyor. Ancak bazı müşterilerimiz de, özellikle yeni eve eşyalar götürüldüğünde evi döşememizi istiyor. Bu durumda şoförlerimiz kendilerine yardımcı oluyor. Tabii önceden yerleşme şekline yönelik tüm detaylı planlamaları yapıyoruz. Tek şartımız, eşya geldiğinde ev sahibi muhakkak evinde bizi bekliyor olmalı.
Zaten biz müşteriyle baştan bütün detayları konuşuyoruz. Evlerine gidip eşyaları görüyoruz, hacmi hesaplıyoruz. Tüm ön görüşmeleri ve planlamayı yapıyoruz. Sonra fiyatı belirliyoruz. Genelde sabit bir fiyat üzerinde anlaşıyoruz. Bu bizim için çok önemli. Böylece, daha sonra farklı sorunlar yaşanmıyor, herkes memnun kalıyor. Karşılıklı anlaştıktan sonra, eşyaların nakliye tarihini belirliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!