Tek para Avrupa'ya ucuzluk getirecek

Güncelleme Tarihi:

Tek para Avrupaya ucuzluk getirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tek para sistemine geçilmesi, Avrupa'da ürün ve hizmet fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Euro'nun uygulamaya konulması, Avrupa Birliği (AB) içinde tek pazar ile malların, hizmetlerin, sermayenin ve işgücü serbest dolaşımından sağlanacak ekonomik etkinliği tamamlayıcı nitelikte olacak.

Tek para ile üye ülkeler tarafından rekabet gücü kazanılmasına yönelik olarak yapılacak devalüasyonlar ortadan kaldırılmış, fiyatlar şeffaflaşmış ve Topluluk içi fiyat karşılaştırmaları olanaklı hale gelişme olacak. Bunların sonucunda, Euro alanındaki 11 ülke tüketicisi, satın aldığı malın fiyat karşılaştırmasını aynı para birimi ile çok daha kolay yapabilecek. Bunun sonucunda, mal ve hizmet üreten şirketler, 11 ülkede farklı fiyatlar uygulamak kaçınmak zorunda kalacak. Bunun da, Euro bölgesinde fiyatları aşağı çekmesi bekleniyor.

à 1999'dan itibaren yurtdışına ihraç edilecek tahvillerin Euro cinsinden yapılması gerekeceği, 1999'dan önce çıkarılan ve vadesi 2002 yılını aşacak olan enstrümanların da Euro'ya dönüştürülmesi gerekecek. Bu dönüşüm, sabit faizli enstrümanları nasıl etkileyecek?

- Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin ihraç ettikleri devlet tahvilleri 1999 Ocak ayının ilk haftasına kadar Euro'ya çevrilecek. Nominal tutarlar Euro olarak ifade edilecek.

Euro kullanımı bilgisayar sistemlerini nasıl etkileyecek?

- Bilgisayar sistemlerinin Euro'ya uyumlu hale getirilmesi için hazırlıklar uzun süredir yapılıyor. Euro'yu ilk etapta kullanacak olan 11 Avrupa ülkesinde, bilgisayar sistemlerinin tamamı Euro'ya uyumlu hale getirildi. 11 ülke dışında kalan ülkelerde de uluslararası işlem yapan ticari kuruluşların ve bankaların da sistemlerini Euro'ya hazırlamaları gerekiyor.

İMKB de Euro'lu endeks açıklayacak

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, yeni yıldan itibaren Euro bazlı da hesaplanacak. İMKB Yönetim Kurulu, AB'ye dahil ve Euro'ya katılımcı 11 ülkenin hisse senetleri piyasalarının 1999 yılından itibaren Euro'ya geçmesi nedeniyle, Avrupa kökenli yatırımcıların İMKB piyasasını kolaylıkla takip etmesini sağlamak amacıyla, Ulusal 100 Endeksi'nin Euro bazlı olarak da hesaplanmasını kararlaştırdı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!