Tedbirler olmasa üretim de zordaydı

Güncelleme Tarihi:

Tedbirler olmasa üretim de zordaydı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2018 08:30

Ekim ayında toplam pazarda yaşanan yüzde 76’lık daralma, ihracattaki yüzde 7’lik artışa rağmen otomotiv üretimini de vurdu. Ekim ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düşerek 131 bin 231 adede gerilerken, ocak-ekim döneminde yaşanan toplam kayıp ise yüzde 6’ya ulaştı. Bu da 1 Kasım’dan itibaren devreye giren tedbirlerin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Haberin Devamı

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD), 2018 yılı ocak-ekim dönemine ait üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. OSD’nin raporu son dönemde devreye giren tedbirlerin (matrah artışı, vergi indirimi) önemini üretim cephesinde de ortaya koydu. Ekim ayında toplam pazarda yaşanan büyük daralma, ihracattaki artışa rağmen otomotiv üretimini de vurdu. Ekim ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düşerek 131 bin 231 adede gerilerken, Ocak-Ekim döneminde yaşanan toplam kayıp ise yüzde 6’ya ulaştı. Ekim ayında ağır ticari araçlar da dahil edildiğinde toplam pazar yüzde 76 düşerek 22 bin 315 adede gerilerken, pazarın 10 aylık kaybı ise yüzde 32’lik gerilemeyle 502 bin 156 adede indi. Yetkililer, tedbirler alınmasa iç pazardaki daralmaya bağlı otomotiv üretimindeki kaybın yüzde 30’lara ulaşabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

İHRACAT AYNI KALDI

Otomotiv sektörünün 10 aylık karnesinde tek olumlu gelişme ihracat cephesinde yaşandı. Ekim ayında otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 7 artışla 127 bin 62 adede çıkarken, 10 aylık ihracat ise 2017 yılına paralel seviyede gerçekleşti. 2017 yılı Ocak-Ekim döneminde yapılan toplam ihracat 1 milyon 103 bin adet olurken, 2018 yılında bu rakam 1 milyon 99 bin adet olarak gerçekleşti. Ama kurlardaki artışa ve artan katma değere bağlı olarak ihracat tutarlarında ciddi fark oluştu. Ekim yılında ihracat tutarı yüzde 14 artarak 2 milyar 592 milyon dolara yükselirken, 10 ay sonunda adet olarak aynı olsa da tutar olarak yüzde 13 artışla 26 milyar 899 milyon dolara çıktı. İhracat cephesinde tek olumsuz tablo ekim ayı otomobil ihracatında yaşandı. Ekimde otomobil ihracatı yüzde 5 düşerek OSD Başkanı Haydar Yenigün, son dönemde alınan tedbirlere iç pazarın olumlu tepki verdiğini belirterek, “Geçmiş yıllar seviyesini yakalayamasa da 575 bin adet olan önceki satış tahminlerimizin 60 bin adet üzerinde bir pazar öngörümüz bulunmakta” dedi.

FAİZLER İÇİN TEDBİR

OSD’nin gündeminde öncelikle iç pazar ve üretim istikrarının sağlanmasının bulunduğunu kaydeden Yenigün, bu noktada önerilerini şöyle sıraladı: “Bu çerçevede tüketici finansmanına erişim ve kredi faizlerinin makul seviyelere gerilemesine ilave tedbir önerilerimiz, ticari araç pazarının canlandırılması amacıyla ticari araç kiralamanın önündeki engellerin kaldırılması ve ağır ticari araçlara yönelik satın alma finansman desteği sağlanmasıdır. Kısa ve orta vadede ise ülkemizdeki otomotiv yatırımlarının rekabetçiliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve yeni yatırımların çekilmesi ön sırada yer alıyor. Otomotiv sektörünün yaşanan değişimlerden, teknolojik gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerden biri olması sebebiyle; otonom araçlar, akıllı hareketlilik ve dijital dönüşüm gibi iş ortamımızı değiştiren faktörler ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Otomotiv sanayimizin sürdürülebilir rekabetçiliğini sağlayabilmemiz için stratejik bir bakış açısı ile bu gelişmeleri doğru analiz etmek, gerekli önlemleri vaktinde alabilmek ve en önemlisi bu süreci otomotivin tüm paydaşları ile birlikte koordinasyon içinde yönetebilmek büyük önem taşıyor.”

Tedbirler olmasa üretim de zordaydı

Haberin Devamı

KENDİMİZİ GARANTİYE ALMAK ZORUNDAYIZ

DÜNYADA korumacılık politikasının yükselme eğilimi göstermesiyle beraber ticaret yapısında değişiklikler olmaya başladığını da kaydeden Yenigün, “Amerika’da yaşanan gelişmelere ek olarak hem ülkemizi hem Avrupa’yı ticari anlamda çok etkileyebilecek Brexit konusunu da yakından takip ediyoruz. Kendimizi çıkması muhtemel her türlü sonuca karşı garantiye almak zorunluluğundayız. Bu konu hakkında da bakanlarımızla, AB ve İngiltere ile olan görüşmelere biz nasıl katkı sağlayabiliriz diye iletişim içerisindeyiz” açıklamasını yaptı.

Tedbirler olmasa üretim de zordaydı

SERVİSLER BİLE YOĞUNLAŞTI

ÖTV ve KDV indirimlerinin sektöre hızlı bir şekilde yansıdığını da hatırlatan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Henüz 10 gün gibi az bir süre geçmiş olmasına rağmen piyasa, atılan olumlu adımları hemen içselleştirdi. Müşteriler artık showroomları yeniden ziyaret etmeye başladı. Hatta yoğunluk servis istasyonlarında bile hissedilmeye başlandı. Bu doğrultuda, Kasım ve Aralık aylarında beklentilerin 60 bin adet daha üzerinde satış yapılmasını bekliyoruz. Öte yandan tüketici kredi faizlerinin de yüzde 2.5 seviyelerine inmesini oldukça önemli buluyoruz” diye konuştu. Ekim ayı itibariyle ihracatın 1 milyon adet seviyesinin üzerine çıkmasını da değerlendiren Haydar Yenigün, Türkiye’nin çok ciddi bir ihracatçı olduğunu kaydederek 2018 yılını 32 milyar dolar ihracatla kapatmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!