Tavuk ayağına teşvik tartışması

Güncelleme Tarihi:

Tavuk ayağına teşvik tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tavuk ayaklarını işleyip Çin'e ihraç eden SMS şirketi, bu ihracat için teşvik isteyince ortalık karıştı. Tarım Bakanlığı, ‘‘Tavuk ayağı et teşviği kapsamına girer’’ dedi. Dış Ticaret Müsteşarlığı ise, ‘‘Tavuk ayağı et mi, sakatat mı?’’ sorusuna yanıt bulamadı.

Ankaralı SMS şirketi, üretim sırasında çöpe atılan tavuk ayaklarını, iki tesiste işledikten sonra Çin'e satarak, geçen yıl 4 milyon dolarlık (1.1 trilyon lira) gelir elde etti. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, bunun ardından SMS ete verilen ihracat teşviğinden yararlanmak istedi. Tarım Bakanlığı, tavuk ayağını et olarak kabul ederken Dış Ticaret Müşteşarlığı (DTM), ‘‘et mi sakatat mı?’’ olduğuna bir türlü karar veremedi.

Selçuk ve Deniz Atalay kardeşler, dört yıldır ortakları Atik Gürtaş ile birlikte Çin'e tavuk ayağı ihraç ediyor. Gelir seviyesinin düşük olmasının da etkisiyle bu ucuz tavuk ayaklarını soya yağında kızartıp soya sosu ile yiyorlar.

Üç ortak, Ankara'da kurup SMS (Sun, Moon and Stars) adını verdikleri şirketleri ile geçen yıl 4 milyon dolarlık (1.1 trilyon lira) ihracat yaptı. SMS Türkiye'ni çeşitli yerlerinden aldıkları tavuk ayaklarını, Düzce ve İzmir'deki tesislerinde çeşitli işlemlerden geçirip ihracat hazır hale getiriyor.

220 kişinin çalıştığı tesiste, günlük üretim kapasitesi toplam 22 tonu buluyor.

ET Mİ SAKATAT MI?

Geçen yıl ihracatta elde ettiği başarının da etkisiyle teşvik almak isteyan SMS, Ege İhracatçılar Birliği'ne dosyalar göndermiş. Üretim aşamasında Tarım Bakanlığı'ndan alınan belgede şirketin tesisleri ‘‘Kanatlı hayvan eti ve et ürünleri üretim tesisleri’’ olarak tanımlandığı için Tarım Bakanlığı kayıtlarına göre, SMS tavuk eti üreticisi olarak görünüyor.

Bu belgeden yola çıkan şirket yöneticileri, et üreticisi olarak teşvik alabileceklerini düşünmüş. Ama Ege İhracatçılar Birliği'nden aldıkları cevapta tam anlamıyla şoke olmuşlar. Birlik, üç ortağa teşvik alamayacaklarını, et üreticisi değil sakatatçı olduklarını bildirmiş. Düzenlemeye göre, sakatat üreticileri ihracat teşviği alamıyor.

DTM GÖRÜŞÜ

Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, bu tür bir sorun yaşandığını ancak çözüm arayışlarının sürdüğünü ifade ediyor. Mevcut mevzuatla söz konusu ürünün teşvikten yararlanmasının söz konusu olmadığını kaydeden yetkililer, ‘‘Ama bu demek değil ki tebliğler değişmeyecek. Konu inceleniyor. İnceleme sonuçlarına göre, sorun ilk Para Kredi Kurulu toplantısına getirilecek ve çözüme kavuşturulacak’’ dediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!