‘Taşı toprağı dövize çeviriyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Taşı toprağı dövize çeviriyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 21:26

TÜRKİYE Seramik Federasyonu, ihracat katkı endeksi hazırlayarak, kamuoyuna sundu. Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan endekste 17 sanayi sektörü değerlendirildi.  Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz,  “Seramik sektörü 1 dolarlık ithalat yaparken 18.2 dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Üçüncü çeyrekte seramik sektörü yüzde 18.2’lik katkıyla ihracata en yüksek katkıyı sağlayan sektör oldu” dedi. İnşaat seramiklerini 5.77 katkı oranı ile giyim eşyası ve 3.81 katkı oranı ile mobilya sektörü takip etti. Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme ve gelişme için yüksek katma değerli ürün üretimi ve bu ürünlerin net ihracatını artırmak gerektiğini belirten Çenesiz, “Çok az ithal girdi ile çok yüklü ihracat yapabilme kabiliyetine sahibiz. Basit tabirle taşı toprağı dövize çeviren bir sektör” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin seramik sağlık gereçlerinde Avrupa’nın en büyük üreticisi ve ihracat lideri olduğunu belirten Çenesiz, “2016 yılı verilerine göre seramik kaplama malzemelerinde 330 milyon metrekare üretim gerçekleşirken, seramik sağlık gereçlerinde bu miktar 310 bin ton olarak gerçekleşti” dedi. Çenesiz, sektörün 9 ayda yüzde 6’lık büyüme gösterdiğini belirterek, son çeyrekte ihracatın katkısıyla yüzde 7-8 büyüme beklentisi içinde olduklarını söyledi. 

SERAMİK BABAYİĞİTLERİ

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise Türkiye’nin ekonomisini güçlendirmek için dışa bağımlı olunan, sanayide yüksek ithalatın olduğu sektörler konusunda çalışmalar olduğunu söyledi. Okyay,”2001 krizinden bu yana büyüttüğümüz ekonomide yeni bir başarı hikayesi yazmak sanayiden geçiyor. Cari açık yaratan sektörlerin azaltılması yönünde iddialı programlar uygulanıyor. Enerji ve savunma sanayisi başta olmak üzere pek çok sektörde ilerleme sağlandı ancak istenilen yerde değiliz” dedi. Okyay, sanayide ithalata bağımlılığın yüzde 8 ila 78 arasında değişen oranlarda olduğunu kaydederek, seramik sektörünün enerji hariç ithalata bağlılığı olmaya bir sektör olduğunu belirtti. Dünya genelindeki rakipleriyle kora kor mücadele ettiklerini söyleyen Okyay, “Son dönemde sanayide sıklıkla başat olacak aktörler arıyoruz. En yakında otomotiv için yapılan bir çalışma var biliyorsunuz. Seramik sektörünü 87 büyük sanayi işletmesi, 900 KOBİ ile düşündüğünüzde sektörün bu rolünü yıllardır üstlendiğini, birçok firmanın bir babayiğit edasıyla gayret içerisinde ülkenin katma değerini artırmak için uğraştığını hepimiz görüyoruz, biliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!