Tasarruf genelgesi yürürlükte

Güncelleme Tarihi:

Tasarruf genelgesi yürürlükte
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2000 00:00

Başbakan Ecevit, enerji tasarrufuna yönelik önlemlerin bugün yürürlüğe konulduğunu açıkladı. Enerji yatırımlarını artırmak amacıyla Bakanlar Kurulu'nca yapılması kararlaştırılan mevzuat değişiklikleri onay için Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
Haberin Devamı

Başbakan Ecevit yazılı açıklamasında, yaklaşan kış mevsimi dolayısıyla elektrik kesintisi yaşanmaması için Enerji Bakanlığı'nın hükümetten alınmasını gerekli gördüğü önlemlerin tamamlandığını kaydetti.

Enerji tasarruflarına ilişkin önlemleri içeren genelgenin bugün yürürlüğe girdiğini belirten Ecevit, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın bir kaç ay içerisinde ''Yüzer ve gezer santraller' kurularak elektrik üretiminin arttırılabilmesi için Türkiye Elektrik Üretim A.Ş'ye bazı yetkilerin verilmesini talep ettiğini anımsattı. Ecevit, bu tür yatırımların hızlandırılması için, bürokratik formalitelerin azaltılmasını öngören bir KHK hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini bildirdi.

2002 yılı başına kadar devreye girmesi mümkün olabilecek santrallerin süratle kurulabilmesi için mimar çevre ve sağlık mevzuatı ile ilgili olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın gerekli gördüğü 5 ayrı yönetmelik değişikliğinin 29 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayınlandığını kaydeden Ecevit, öteki önlemleri şöyle sıraladı:

-Doğalgaz ile çalışan Ambarlı Santralı'nın doğalgaz sıkıntısı çekmesini önlemek amacıyla, şimdiden üç ünitenin ihtiyacı olan yakıtın depolanması için gerekli görülen 50 trilyon liralık kaynak sağlandı.

-TEAŞ'ın özelleştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla 3 ayrı şirket şeklinde yeniden yapılandırılmasını öngören,

-Doğalgazla çalışan santrallerin doğalgaz temininde ortaya çıkabilecek kesinti nedeniyle fuel oil gibi ikincil yakıt kullanmaları halinde tüketecekleri akaryakıt üzerinden ATV (Akaryakıt Tüketim Vergisi) alınmaması suretiyle maliyetlerin düşmesini sağlayacak Bakanlar Kurulu Kararı ile

- Otoprodüktör olarak adlandırılan ve büyük miktarda enerji kullanan işletmelere, kendi ihtiyaçlarının üzerinde elektrik üreterek TEAŞ'a satmalarını kolaylaştırıcı ve teşvik edici düzenleme içeren yönetmelik değişikliği Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!