Tarım Platformu’ndan kritik üretim uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tarım Platformu’ndan kritik üretim uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2022 07:00

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile 9 milyon 762 bin metrekare büyüklüğündeki entsitütü arazisinin 1 milyon 300 bin metrekaresi (130 hektar) kentsel dönüşümde kullanılmak üzere yeni yapılaşma amacıyla ‘rezerv yapı alanı’ olarak TOKİ’ye devredilmişti.

Haberin Devamı

2020’de yapılan bu protokolün ardından şimdi de enstitünün kapatılacağı ya da taşınarak arazisinin tamamının TOKİ’ye devredilerek, tarım toprağına bina dikileceği iddiaları ortaya atıldı. 130 hektarla başlayıp enstitünün tamamının TOKİ’ye devredilmesine çok sayıda bilim insanı, sivil toplum kuruluşu itiraz ederken, enstitünün eski müdürlerinden Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Konya gibi yarı kurak bölgelerinde bitki yetiştirilmesine uygun 1 santimetre kalınlığında olgun toprak oluşumunun en az 400 ila 500 yıl sürdüğünü, bugünkü enstitü toprağının oluşması için 20-25 bin yıl gerektiğini söyledi.

Türk halkının gıda güvenliği, Türk tarımının hafızası, know how’ı kabul edilen Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinin TOKİ’ye devredilmesine kritik bir itiraz da Tarım Platformu’ndan geldi. Platform, yayınladığı bildiride enstitüde iklim değişikliği sürecinde kuraklığa duyarlı tohum türleri üretildiğini, milli tarımın burada üretilen tohumlarla geleceğe taşındığını, gıda savaşlarının kapıda olduğu bir dönemde ülkenin gıda güvenliği için enstitünün kritik olduğuna dikkat çekti. Platform, “Kayaların üzerine ev yapılır, yerin altında konut inşa edilir, ileri teknolojiyle havada asılı ev bile yaparsınız oysa toprak yoksa vatan da yok. Tohumun büyümediği yerde binalar karın doyurmaz” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

TOKİ BAŞKANI: ARAZİ BİZİM

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, arazinin tamamının kendilerine devredildiğini ancak ilk olarak 1 ila 2 milyon metrekarelik bölümü için plan ve proje hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. Bulut, “DSİ’nin Konya Ovası ile ilgili kapalı sulama sistemine geçme, gölet yapma gibi projeleri için finansman sağlanması böylece tarımsal üretimi artırmak amacıyla alanın tamamı bize devredildi.TOKİ mülkiyetinde olması, tapunun bizde olması kendi başımıza bir şey yapacağımız anlamına gelmiyor. Planlamayı Konya Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Sosyal konut mu hasılat paylaşımlı mı olacak henüz bilmiyoruz, imar planlamasına göre belli olacak” ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!