‘Tarihi’ fiber operasyonu

Güncelleme Tarihi:

‘Tarihi’ fiber operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2022 07:00

Türkiye’nin her köşesini yenilikçi teknolojilerle buluşturma vizyonu kapsamında, Tarihi Yarımada’yı fiberle donattıklarını açıklayan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Çalışmalar yaklaşık 1.5 yıl sürdü. Gururla söyleyebilirim ki, Tarihi Yarımada’nın yüzde yüzünü fiberleştirdik. Üstelik buna asırlardır İstanbul’un ticaret ve turizminin kalbi sayılan Kapalıçarşı da dahil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk Telekom, fiber yatırımlarına hız verdi. Türkiye’nin 81 ilinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, altyapıdaki fiberleşme oranını 2022’in ilk çeyreğinde yüzde 92 seviyesine ulaştırdıklarını, şimdi de İstanbul’da Tarihi Yarımada’nın fiber dönüşümünü tamamladıklarını açıkladı. Tarihi Yarımada’da yapılan çalışmalar, bir grup gazeteciye Topkapı Sarayı’nda bir restoranda düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. Türk Telekom’un, Türkiye’yi uçtan uca dijitalleştiren fiber güç olduğunu belirten Önal, “2022 birinci çeyrek sonuçlarımıza göre Türkiye’deki hanelerin yüzde 92’sinin sokağında fiber ile istisnasız varız. Fiberin binaya kadar götürülmesi konusunda ise stratejik planlarımız doğrultusunda yatırımlarımızı arttırarak sürdürüyoruz. Fiberleşmede kat edilmesi gereken mesafenin çok büyük bir kısmını Türk Telekom tek başına almış durumda. Türk Telekom’un altyapısı, Türkiye’nin altyapısıdır. Türkiye’de fiber demek, Türk Telekom demektir. Türkiye’nin ve sektörün gelişimi için kilit nokta, 5G ve ötesi yeni nesil teknolojileri destekleyecek altyapıyı inşa etmek. Biz, kurmuş ve büyütmüş olduğumuz sabit internet altyapısı için attığımız her adımda bu sorumlulukla hareket ediyor, halkımızın internet erişimini sürekli geliştirerek daha da ileri taşıyoruz.”

Haberin Devamı

YÜZDE 100 FİBER

İstanbul’un tarih kokan semtlerini barındıran Tarihi Yarımada’nın tamamını fiberleştirdiklerini ifade eden Önal, “Yeni yerleşim bölgelerine, yapım aşamasında iken fiberi götürmek işin doğasında var. Önemli olan, Yarımada gibi, geçmişi yıllara dayanan ve kazı yapmanın çok daha zor olduğu eski yerleşim bölgelerini fiberleştirmek. Biz de tam olarak bunu gerçekleştirdik. Buraya gelirken yürüdüğünüz yolların altından artık fiber geçiyor. Gururla söyleyebilirim ki, Tarihi Yarımada’nın yüzde yüzünü fiberleştirdik. Üstelik buna asırlardır İstanbul’un ticaret ve turizminin kalbi sayılan Kapalıçarşı da dahil” diye konuştu.

‘Tarihi’ fiber operasyonu

Haberin Devamı

YÜKSEK MOTİVASYON

Teknolojik olarak kendi kendine yeten ve diğer ülkelere teknoloji ihraç eden bir Türkiye hedefiyle yol aldıklarını ifade eden Önal, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın internet hızlarının artması ve fiberin yaygınlaştırılması ile ilgili göstermiş olduğu hedefi kendimize ödev olarak alıyor, Türkiye’nin fiberleşmesinde yüksek bir motivasyon ile çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, 2019 sonunda 304 bin kilometre olan fiber ağımızı 2022 ilk çeyrek itibarıyla yüzde 22.3 büyüterek 372 bin kilometreye çıkardık. 2019 sonunda 21.9 milyon olan fiber hane kapsamamızı, 2022 1. çeyrek itibarıyla Türkiye’nin yüzde 92’sini kapsayacak şekilde 30.6 milyona yükselttik. 1. çeyrek itibarıyla 9 milyonu geçen eve/binaya kadar (FTTH/B) fiber hane kapsamamız ise hızla büyümeye devam ediyor.”

Haberin Devamı

‘FİBER İÇİN 1.5 MİLYAR DOLAR YETER’

“Ftth Council’in 2022 raporuna göre Türkiye’deki hanelerin yarısından fazlasında fiber altyapı mevcut. Nüfus yoğunluğuna endeksli bir açıdan baktığımızda da yüzde 92’sinin sokaklarında varız. Yani Türkiye’deki dönüştürme yolculuğumuzda, sokaktaki kutuyla bina arasında ortalama 250 metrelik bir fiber dönüşüm kaldı. 8-10 milyar dolar rakamı için şöyle bir yorumum olsun, daha önce 15 milyar dolar diyorlardı, şimdi ise 8-10 milyar dolar diyorlar. 1.5 milyar dolarla Türkiye’de kalan fiberleşme yatırımı yapılabilir” dedi.

‘Tarihi’ fiber operasyonu

‘250 METRE İÇİN ORTAK ALTYAPI TARTIŞILIYOR’

Haberin Devamı

Ortak altyapı şirketi konusu ile ilgili olarak da konuşan Önal, şunları söyledi:

“Bizim takip ettiğimiz Avrupa müktesebatının uygulandığı ülkeler başta olmak üzere, dünyada fiber yatırımlarının tüm operatörler tarafından kullanılmasını sağlayan en yaygın modelin, yerleşik operatörün altyapısının kullandırılması şeklinde olduğunu görüyoruz. Burada da neredeyse 30 yıldır başarıyla uygulanan ve bunun bir sürü örneği olan ve ülkemizde de yasal çerçevesi BTK tarafından çizilen bir model yerine başka bir çözüm aramak bizim için anlamlı görünmüyor. Eğer başka bir model aranacaksa zaten, bütün işletmecilerin bir araya gelerek imzaladığı altyapı kiralama protokolüne bağlı kalmak yetecektir. Ortak altyapı şirketi için kim masaya ne koyacak? Mevcut lisansları gereği, aslında devlete altyapılarını devretmesi gereken şirketler, yatırımlarını başka ticari unvanlarla iştirakleri altında yaptılar diye, bu altyapıları devire tabi olmaktan kaçırdıklarını düşünüyorlar. Ne olacak? Devletin odağından uzak tuttukları, başka isimlerle başka ticari işletmeler altında yaptıkları yatırımları, aslında devlete normal şartlarda lisansları sonunda iade etmek durumunda oldukları altyapıları, sanki kendi altyapılarıymış gibi ortaya koyup ‘bizim de bu altyapımız var, gelin de ortak olalım’ mı diyecekler? Zaten devletin. Devlete iade etmek noktasında olduğunuz bir altyapıyı başka şirketler altında yapıp, ondan sonra da ‘bizim sermayemiz bu, biz de bu altyapıyla ortak olmak istiyoruz demek’ kendi içerisinde biraz garip. Düzenleyici kurumların regülasyonları ve tespitleri buna çok izin verir gibi görünmüyor. Dolayısıyla mevcut durumda, önemli kısmı zaten fiberleştirilmiş bir Türkiye için, kalanına gereken 1.5 milyar dolarlık yatırım ve binalara 250 metre mesafeye kadar ulaştırılmış fiber için ortak altyapı şirketi kurmayı tartışmaya açıyoruz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!