Taner: IMF'den gelecek para da bize yetmez

Güncelleme Tarihi:

Taner: IMFden gelecek para da bize yetmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Güneş Taner, anlaşma yapılması halinde IMF'den gelecek olan kaynağın ‘‘Rahatlatacak bir kaynak’’ olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Görüşmeler hakkında Hürriyet'e bilgi veren Bakan Taner, ‘‘İlk 5 ayda anlaşma olması halinde yüklü bir kaynak geleceğini umduğunu’’ söyledi.

IMF ile anlaşma yapılaması halinde gelecek kaynağın bu programın çalışması için gerekli bir kaynak olacağını ve rahatlama açısından değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Taner, ‘‘Bütün bu kaynakları aldık diye vergileri azaltmak veya harcamaları arttırmak, ya da zam yapmayacağı diye bir şey yok. Kimse böyle bir şeyin beklentisinde olmasın. Bu program çok büyük bir fedakârlık istiyor ve bu fedakârlığın içinde toplumun tüm kesimleri yer alıyor. Kimsenin farklı beklentisi olmamalı’’ dedi. IMF'den gelecek kaynağın ne kadar olacağı, hangi süre içerisinde geleceğinin şimdilik bilinmediğini kaydeden Taner, yüksek enflasyonla yaşayan bir ülkede paranın baştan alınmasıyla herhangi bir süre içerisinde alınmasının doğuracağı etkilerin de farklı olacağını kaydetti. Enflasyon düşme trendine girmesiyle veya bir programın başlangıcında alınma ihtimallerinin bulunduğuna dikkat çeken Taner, ‘‘Her bir ihtimalin getirisi ve götürüsü var. Bu ihtimallerin rakamlara dökülüp, global rakamlar içinde nasıl bir yere oturduğunu görmemiz lazım’’ dedi.

YENİ PROGRAM

Bu programın iki tarafın da uygulamaya çalışacağı yeni bir program türü olacağına dikkat çeken Taner, programda bir yandan klasik reformlar ve yapısal değişikliklerle birlikte yeni tedbirler de öngörüldüğünü, bu tedbirlerin serbest piyasa koşullarında piyasaları nasıl etkileyeceğinin de karşılıklı olarak tartışıldığını belirterek, ‘‘Bir programın başarı şansının yüksek olması için bütün bunların en detayıyla görüşülmesi gerekiyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!