Taner: Enflasyon şubat ayından itibaren düşecek

Güncelleme Tarihi:

Taner: Enflasyon şubat ayından itibaren düşecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Güneş Taner, Körfez krizinin enflasyon üzerinde büyük etki yapmayacağını belirterek, ‘‘Şubatta enflasyonda yüzde 100'lü rakamları terk etmeye başlayacağız’’ dedi.

Devlet Bakanı Güneş Taner, enflasyonun şubat ayından itibaren giderek hızlanan oranda düşmeye başlayacağını söyledi. Körfez krizinin enflasyon üzerinde büyük çapta bir etkisinin olmayacağını savunan Taner, ‘‘Bir eksiğim varsa ve bunun bir eksiklik olduğu ortaya çıkarsa, ben de eksiğimi gideririm’’ dedi.

Devlet Bakanı Taner, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı için Başbakanlık binasına gelişinde, gazetecilerin, enflasyon politikasıyla ilgili eleştiriler ve istifasının istenmesi ile ilgili sorularını yanıtladı.

1997'nin Temmuz ayında enflasyonun yüzde 100'ü bulacağını söylediğinde kendisine kızanlar olduğunu ifade eden Taner, şöyle devam etti:

GERÇEKLERİ SÖYLEMEK

‘‘Gerçekleri vatandaştan gizlemek doğru birşey değil. Bu çerçevede ben kamuoyuna enflasyonun nasıl bir seyir izlediğini, bunun indirilebilmesi için bazı kararlar alınması gerektiğini söyledim. Bu kararları aldık. Bu sürede defalarca enflasyonun 1998 senesi içinde düşeceğini söyledim, söylemeye de devam ediyorum. Şimdi biz şubat ayındayız. Diyorum ki şubat ayında enflasyon düşecek, ocak ayından daha düşük olacak ve enflasyon yüzde 100'lü haneleri terk etmeye başlayacak. Mart, nisan ve mayıs aylarında bu düşüş daha da süratlenecek. Bunu hep beraber göreceğiz.’’

ENFLASYON LOBİSİ

Hükümetin ‘‘ağlama duvarı değil, icraat yeri’’ olduğunu ifade eden Taner, ‘‘Ben kalkıp da size (elimde imkanlar yok, bu imkanlar çercevesinde bunu yapamıyoruz) dersem o zaman hükümet olmanın varlığını göstermemiş olurum’’ dedi.

Türkiye'de orta direğin ve fakir insanların haksız yere enflasyon altında ezildiklerini kaydeden Taner, bundan dolayı hükümet olarak, enflasyona karşı bir mücadele başlattıklarını söyledi. Taner, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Bu mücadeleyi açtığımız zaman da gördük ki karşımızda çok büyük bir cephe var. Türkiye'de büyük bir kesim enflasyonun düşmesini istemiyor. Ama onlar ne kadar direnirlerse dirensinler, ne yaparlarsa yapsınlar, bizim görevimiz enflasyonu düşürmektir.’’

Çelebi: İşimi iyi yapıyorum

Devlet Bakanı Işın Çelebi, kendisinin işini çok iyi yaptığına inandığını ve bu alandaki her fikre de saygılı olduğunu söyledi.

Çelebi, DPT Genel Başkanı Cindoruk'un ekonomi yönetimine yönelik eleştirilerini hatırlatan ve ‘‘Cindoruk, Hazineden ve Dış Ticaretten sorumlu bakanların bunda sorumluluğu olduğunu söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz’’ diyen bir gazeteciye şu karşılığı verdi:

‘‘Ben, öyle birşeyi kastettiğini görmedim. Bu konuda konuşmuyorum. Fikrim yok. Benimle ilgili bir sorun olmadı. Ben işimi çok iyi yaptığıma inanıyorum. Herşeye de saygı duyuyorum. Bu konuda konuşmak da istemiyorum. Bizim işimiz daha iyiyi yapmaya çalışmak.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!