Taner: Borsa benim çocuğum, öldürtmem

Güncelleme Tarihi:

Taner: Borsa benim çocuğum, öldürtmem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Güneş Taner, hisse senetleri kazancı üzerinden vergi alınmasıyla ilgili Maliye Bakanlığının projesi için, ‘‘Ben her türlü kazançtan vergi alınmasından yanayım. Ama borsa benim çocuğum. Onu öldürtmem’’ dedi.

Taner, borsa gelirlerinden de vergi alınmasının mümkün olduğunu, kendisinin buna karşı olmadığını ancak, uygun bir çözümün bulunması gerektiğini belirtti. Taner, ‘‘Bu Amerika'da, İngiltere'de var. Onların vergi kanunları farklıymış. O zaman biz de kendimize uygun düzenleme yaparız’’ dedi. Taner, borsada kaybedenlerin zararlarının karşılanması gibi bir durumun olmadığını bildirerek, vergilendirmenin alternatiflerini şöyle sıraladı:

‘‘Ya her giriş çıkış işlemi sırasında binde bir dersiniz, binde iki dersiniz; neyse vergi alırsınız. Olmadı, borsaya girdin 1 milyarla, çıktın 2 milyarla. Arada bir milyar fark var. Enflasyon payını düşer geriye kalanı vergilendirirsin. Yani birşey bulursun. Türkiye'de herkes şunu bilmeli ki, vergilendirilmeyen hiçbir kazanç olmasın. Ama az kazanan az, çok kazanan çok vergi versin.’’

VEKİLLER VAR

Taner, Meclis kulisinde sohbet ederken borsayı 1989 yılında kendi elleriyle yarattığını, 55'inci hükümetin kurulduğu gün borsa endeksinin 1551 olduğunu, bugün ise 3 binlere çıktığını belirtti. Taner, ‘‘Yani bu çocuğumu öldürtürmüyüm? Burada çok sayıda milletvekili de borsada oynuyor. Düşünce bana geliyorlar, sitem ediyorlar. Ama çıkıncı memnunlar. Borsa böyle, derinliği olan bir kurum. İner de çıkar da, kar da zarar da var. Sistem gayet basit’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!