Taner, ABD'den CHP'ye destek çağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Taner, ABDden CHPye destek çağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

IMF ve Dünya Bankası Grubu'nun Sonbahar toplantıları için Washington'da bulunan Devlet Bakanı Güneş Taner, global krizden Türkiye'nin en az etkilenmesi için, sosyal güvenlik ve bağlı kanunların çıkarılmasında CHP'den ‘‘kesinlikle’’ destek istediklerini söyledi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, global krizden Türkiye'nin en az etkilenmesi için, sosyal güvenlik ve bağlı kanunların çıkarılmasında CHP'den ‘‘kesinlikle’’ destek istediklerini söyledi. Taner, seçimler nedeniyle yeni bir hükümetin göreve gelmesi durumunda, IMF ile imzalanan Yakın İzleme Anlaşması'na uyulması gerektiğini de söyledi.

IMF ve Dünya Bankası Grubu'nun Sonbahar toplantıları için Washington'da bulunan Devlet Bakanı Taner, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir soru üzerine, Türkiye'nin ekonomik kriz yaşayan Rusya ile ticaretinde bir sıkıntı olmayacağını belirtti.

Taner, ‘‘aksine ithal ettiğimiz doğalgaz miktarını artırarak yardımcı olma imkanımız bile var’’ dedi.

Ancak, Rusya'daki ekonomik krizin dünyaya etkisinin piyasaların çekingen davranmasına yol açtığını da kaydeden Taner, piyasalarda para miktarının azalmasının faizleri etkileyebileceğini söyledi. Güneş Taner, ‘‘Türkiye farklılığını sergiler, biz bunu aşarız’’ dedi.

HASTALANMAYACAĞIZ

Türkiye'de bir kriz bulunmadığını ve Türkiye'nin hiç kimse tarafından ‘‘krize aday ülke’’ olarak gösterilmediğinin altını çizen Devlet Bakanı, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standart And Poors'un yayınladığı ‘‘Bulaşıcı Hastalığa Yakalanacak 16 Ülke’’ raporunda, Türkiye'nin yer almadığını vurguladı.

Taner, ‘‘uyguladığı ekonomik program ile Türkiye'nin geldiği yere gelebilen başka bir ülke yok’’ dedi.

Türkiye'de belki gelecek marttan sonra geri ödemelerin doğuracağı bir sıkıntı olabileceğini de ifade eden Taner, bunun da, borçlanma gibi çeşitli yollar ile giderileceğini söyledi.

Taner, ‘‘Uluslararası piyasada bugün kime sorarsanız sorun, hükümetemizin uyguladığı politikanın takdire şayan olduğunu herkes söyler, Politikamız, Türkiye'yi bulaşıcı hastalığa yakalatmayan politikadır’’ diye konuştu.

MECLİS DESTEĞİ

Taner, TBMM'nin seçim kararı nedeniyle yeni bir hükümetin göreve gelmesinin, IMF ile birkaç ay önce varılan Yakın İzleme Anlaşması'nın yükümlülüklerini ortadan kaldırmadığını da kaydetti. Taner, bir soru üzerine şunları söyledi:

‘‘IMF ile yaptığımız Yakın İzleme Anlaşması iki yıllıktır. 1998 ve 1999. Bu yıl bitmek üzeredir ve hedeflerin hemen hepsinde daha iyiyiz. 1999 hedeflerini ise revize ediyoruz. Bugünkü şartlar içinde daha önce düşündüğümüz hedefleri tatbik etmemiz gerçekçi olmaz. 1999 için enflasyon hedefini biraz daha yukarıya çekebiliriz. Yüzde 30 civarında olabilir. Büyüme hızını yüzde 3 civarında tutmak istiyoruz. Bu parametreleri sağlayabilmek için de, Meclis'ten destek almamız gerektiğini ifade ediyoruz. Bu destek, Sayın Mesut Yılmaz'ın hükümeti bırakma şartının bir parçası olarak, sosyal güvenlik sistemine verilmesi gereken destek ile buna bağlı olarak çıkarılması gereken kanunlardır. Dolayısıyla, bu kanunların çıkarılmasında da, özellikle CHP'nin, dünyadaki bu krizden Türkiye'nin en az etkilenmesi için şimdi bize bu desteği vermesini kesinlikle istiyoruz.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!