Taner: 12 banka Hazine denetiminde

Güncelleme Tarihi:

Taner: 12 banka Hazine denetiminde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bazı bankaları ‘‘tefeci’’likle suçlayan Devlet Bakanı Güneş Taner, 12 bankanın mali gücü zayıfladığı için Bankalar Kanunu'nun 64'ncü maddesi gereğince Hazine denetimine girdiğini açıkladı. Taner, ‘‘Bu bankalar mali yapılarını düzeltmezse bankacılık lisansları iptal edilecek’’ dedi.

Devlet Bakanı Güneş Taner, 12 bankanın mali güçleri zayıfladığı için Bankalar Kanunu'nun 64'ncü maddesi kapsamında bulunduğunu açıkladı. Bazı bankaları, ‘‘tefeci’’ olarak nitelendiren Taner, sözkonusu 12 bankanın 64'üncü madde kapsamından çıkmaması halinde, bankacılık lisanslarının iptal edileceğini söyledi. ‘‘64'üncü madde kapsamında faaliyette bulunmayı alışkanlık haline getirenler bile var’’ diyen Taner, bankaların 64'üncü madde kapsamında faaliyetlerinin 1-2 yılı geçmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Taner, Türkiye Bankalar Birliği'nin 41. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, banka mevduatlarından devlet garantisinin kaldırılması için de çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Yılın ilk beş ayında iyi bir performans gösterildiğini ve bunda bankacılık sektörünün katkılarının da bulunduğunu kaydeden Taner, sektörün üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirtti.

BİRLEŞMELER BAŞLIYOR

Bankacılık sektörününün sadece devlete aracılık yaparak yüzde 30-35 ~kazanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Taner, ‘‘bu düzeliyor’’ dedi. Devletin yıl başından bu yana dış piyasalarda uzun vadeli borçlanmaya ağırlık verdiğini, özelleştirme gelirlerinin de buna eklendiğini ifade eden Taner, özelleştikçe ~Hazine'nin iç borçlanma piyasasından çekileceğini söyledi.~

Avrupa ve dünyada finans sektöründeki son evlilikleri hatırlatan Taner, konuşmasında bankacılık sektöründe birleşme ve satın almaların hızlanacağı bir ortama gidildiğini belirtti. Türkiye'de büyümenin yüzde 8'ler düzeyinde devam edeceğini kaydeden Taner, bu yılki enflasyonun yüzde 50'ye düşürüleceği görüşünü tekrarladı. Taner, enflasyonun yıl sonuna kadar her ay sürekli gerileyeceğini belirtti. Enflasyonla mücadelede bankacılık sektörünün de üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Taner, ‘‘Enflasyonu düşürmenin sadece bizim görevimiz olduğunu düşünüyorsanız, haksızlık yapıyorsunuz. Bu hepimizin ortak sorumluluğu’’ dedi.

KORUKÇU BAŞKAN

Türkiye Bankalar Birliği'nin 41'nci Olağan Genel Kurul toplantısında açılış konuşmalarından sonra yapılan yönetim kurulu seçimlerinde İş Bankası Genel Müdürü Ünal Korukçu yeniden başkanlığa seçildi.

Bakkal açar gibi banka açılıyor

Devlet Bakanı Güneş Taner, konuşmasının enflasyonla ilgili bölümünde, enflasyonla mücadelenin bankacılık sistemi ile birlikte olacağını anlattı. Taner, enflasyonun bu seviyelerde kalması halinde bedava rekabet unsurunun olduğu, kuvvetli ile zayıfın beraberce, kolkola yarıştığı, hatta yarışmadan para kazandığı ve bakkal dükkanı açar gibi bankacılık sistemini geliştiği bir ortamın da müdaafa edileceğini vurguladı. Taner, ‘‘Yeni bankalara izin vermeyin demek, çözüm değildir. Büyükleri korumak, küçükleri beğenmemek veya küçüklerin değişmesini engellemek, o da çözüm değildir. Bu dengeler içinde herkese yer olduğunu, herkesin boyutu çerçevesinde ve rekabet ettiği noktada yaşama hakkı olduğunu kabul etmek, hem demokrasinin, hem serbest piyasanın temel unsurudur’’ diye konuştu.

Şemsiyeyi kapıp kaçmak yanlış

Bankacılığın tarifinin sadece para kazanmak olmadığını ve bankaların kabul edilebilir riskleri de alarak para kazanmaları gerektiğini belirten Güneş Taner, ‘‘Denizli'deki tekstil sektöründen kaçıp, o sektörü sıkıntıya bırakıp, o sektörün sorunlarını tamamiyle devletin üzerine yüklemeden, başka deyişle, ihracat iyi, satışlar güzelken herkesin oraya üşüştüğü, ama en ufak bir sıkıntı olduğu zaman, şemsiyeyi kapıp kaçmak da doğru değil. Dünyada turizm kredilerinin 12 yıllık vadelerde verildiğini herkesin bilmesine karşın, Türkiye'de üç yıllık krediyi riskli görenler var. Söylem biraz hoş olmayabiler ama riski görüp kaçmak, bankacılığa değil, tefeciliğe kaçar’’ dedi.

64. madde nedir?

Bankalar Kanunu'nun 64. maddesi, ‘‘Denetlemeler sonucu bir bankanın mali bünyesinin ciddi şekilde zayıflamakta olduğunun tespit edilmesi halinde, gerekli tedbirlerin alınmasını’’ içeriyor. Kanuna göre, ‘‘Tedbirlere rağmen mali bünyesini güçlendiremeyen bankalar için ilgili bakan, mevduat kabulü ve bankacılık işlemlerini yapma yetkisini kaldırma’’ dahil bir takım yaptırımlar uygulayabiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!