‘Takviyeli Yap İşlet-Devret’

Güncelleme Tarihi:

‘Takviyeli Yap İşlet-Devret’
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Enflasyonu azdırdığı gerekçesiyle karşı çıkılan otoyol projelerindeki finansman engelini aşmak için, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) yeni bir model geliştirdi: ‘‘Takviyeli Yap-İşlet-Devret’’.

KGM, bu modeli ilk olarak Orhangazi-İzmir otoyolu için deneyecek. Yaklaşık 2 milyar dolarlık ve 450 kilometre uzunluğundaki projeyi üstlenecek ve finansmanını getirecek olan firmaya, ‘takviye olarak’, Boğaziçi ve Fatih Köprüleri'nin geçiş ücretleri ile, bu otoyolun işletme gelirleri verilecek. Bunun karşılığında Hazine borç altına girmeyecek. KGM yetkililerinden alınan bilgiye göre, Karayolları Orhangezi-İzmir otoyolunun bu modelle yapılabilmesini sağlamak amacıyla, Yüksek Planlama Kurulu (YPK)'na başvurdu. Modelin YPK'da kabul görmesi halinde KGM, proje ihalesi için ön ilana çıkacak.

KGM yetkilileri, 2 milyar dolarlık bu projenin yapılabilmesi için başka bir seçenek olmadığını belirterek, şu bilgiyi verdi: ‘‘Orhangazi-İzmir otoyolu 2 milyar dolara malolacak. Biz müteahhitten finansmanın tamamını karşılamasını isteyeceğiz. Boğaz ve Fatih köprülerinin yıllık toplam geliri ise 60 milyon dolar civarında. Yani müteahhit aylık 5 milyon dolar alacak. Koyduğu parayı karşılayabilmesi için de yapacağı otoyolun işletme gelirlerini de o alacak. Proje, ancak böyle fizıbıl olabiliyor.’’

Yetkililer, bu modeli hazırlarken Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, geleneksel bölge müdürleri toplantısında sık sık ‘‘Yeni modeller geliştirin’’ sözlerinden esinlendiklerini söylediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!