Takside otogaz serbest olacak

Güncelleme Tarihi:

Takside otogaz serbest olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ticari ve özel araçlarda yaygın bir şekilde kullanılan Likit Petrol Gazı (LPG) uygulamasını kaldırma konusunda Perşembe günü Bakanlar Kurulu'nda karar alan hükümet, tepkiler üzerine yumuşadı. Başbakan Bülent Ecevit'in dün Başbakanlık'tan ayrılırken araçlarda LPG kullanımıyla ilgili olarak, kesin bir karara varılmadığını söylemesine rağmen, akşamüstü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak LPG yasağında ticari taksilerin kapsamdışı tutulduğunu duyurdu.

Ecevit, dün Başbakanlık'tan ayrılırken, gazetelerde, ‘‘Araçlarda LPG kullanımının yasaklanacağına ilişkin haberlerin yer aldığının’’ hatırlatılması üzerine, Bakanlar Kurulu'nda genel olarak akaryakıt konusunu ele aldıklarını söyledi. Ecevit, ‘‘İlgili bakanların ve uzmanların biraraya gelmesi ile bu konudaki tutumumuz belirlenecek’’ dedi.

Ancak Ecevit'in bu konuşmasından sonra dün aksam saatlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı yazılı bir açıklama ile LPG kullanımının yasaklanmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Açıklamada, ‘‘Düşünülen önlemler, ticari taksiler hariç uygulamalar için sözkonusudur’’ denildi. Türkiye'de tüketilen LPG'nin dörtte üçünün yurt dışından ithal edildiği vurgulanan açıklamada ithal maliyetinin yüksek olduğu belirtildi. Dar gelirli vatandaşların kullandığı LPG'nin fiyatını düşük tutmak için Akaryakıt Tüketim Vergisi'nin yüzde 1 dolayında tutulduğu vurgulandı.

VERGİ MİKTARI ARTSIN

Benzinden alınan verginin yüzde 300 olduğunun belirtildiği açıklama şöyle devam etti:

‘‘Otogazın tüketiminin patlama düzeyinde artmasını önlemek, LPG ithalini daha makul düzeylerde tutabilmek, benzin kullanan araçlara göre haksız rekabeti ortadan kaldırmak için otogaz'dan alınan vergi miktarının da makul düzeye çıkarılması ülke menfaati açısından gerekmektedir.’’

KEÇEÇİLER YUMUŞADI

Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Perşembe toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada, taksilere takılan LPG sisteminin sökülmesi konusunda karar aldıklarını duyurmuştu. Ancak Keçeciler, dün gelen yoğun tepkiler üzerine tavrını yumuşattı. Keçeciler, önümüzdeki haftaya kadar ilgili bakanların bu konuda bir çalışma yaparak, konuyu tartışacaklarını söyledi.

LPG'ye dönüşe 420 trilyon harcandı

Son üç yılda araçların ‘‘otogaz’’ veya ‘‘tüpgaz’’ olarak bilinen LPG'ye geçişi ve LPG istasyonlarının kurulması için toplam 420 trilyon liralık bir yatırım yapıldığını ortaya çıkardı. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 800 LPG istasyonu için yaklaşık 86 trilyon liralık yatırım yapılırken, yaklaşık bir milyon aracın LPG'ye dönüşümü için 333.6 trilyon lira harcandı.

İstanbul'da toplam kayıtlı 18 bin taksinin 16 bininin LPG'yle çalıştığını belirten Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Mustafa Cengiz, ‘‘Oysa sadece İstanbul'da LPG kullanan taşıt sayısı 150 bindir. Türkiye genelinde ise yaklaşık bir milyon taşıt LPG'ye geçti’’ dedi.

Tüpgazın söndürülmesi çok zor bir ürün olduğuna işaret eden Mustafa Cengiz, Avrupa'nın bu yakıtı terkettiğini ve elinde kalan LPG araç kitlerini çok ucuza Türkiye'ye sattığını söyledi. TABGİS'in yüzlerce üyesinin de LPG dolumu yapmasına rağmen Bakanlar Kurulu'nun bu kararını vergi kaybını önlemesi ve can güvenliği açısından desteklediklerini belirten Cengiz, ‘‘Standarda uygun LPG istasyonları az. Artık evlerde, apartman altlarında bile ruhsatsız LPG dolumu yapanlara rastlanıyor. Belediyeler bunlarla başedemiyor. Normal büyük boy sanayi tüpünü alan çok basit bir dönüştürücüyle gazı aracına boşaltıyordu’’ dedi. Nurten ERK

Mercedes’e bile tüpgaz taktılar

TÜRKİYE Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Mustafa Cengiz, ‘‘Olay gariban taksici edebiyatı ile götürülemez. Mercedes, Cherokee, Volvo gibi lüks araçlar bile LPG'ye döndü. Şirketler bütün araçlarını LPG'ye geçirdi’’ dedi.

TABGİS olarak hükümetin bu kararını çok yerinde bulduklarını belirten Mustafa Cengiz, ‘‘Acı olan sadece taksicilerin değil, lüks araç sahiplerini ve şirket araçlarının son bir yıldır LPG ye geçmesidir. Devletin buradaki vergi kaybı çok büyüktür’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!