Taksici otogazı kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Taksici otogazı kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN, araçlarda kullanılan LPG'de artırmayı planladığı vergiden, taksiler etkilenmeyecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ticari otolar ve evlerde mutfakta kullanılanlar hariç, LPG tüketiminde sübvansiyonun kaldırılmasına dönük taleplerini Başbakanlığa ilettiklerini bildirdi.

MUTFAK tüpü kullanan vatandaşa destek amacıyla uygumaya konulan LPG sübvansiyonunun tamamen kaldırılması yönündeki hazırlıklar, taksi esnafından gelen yoğun tepkiler üzerine esaslı bir değişikliğe uğradı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ticari otolar ve evlerdeki mutfak tüplerinde kullanılanlar dışında LPG tüketiminde sübvansiyonun kaldırılmasına için Başbakanlığa başvurduklarını açıkladı.

Ersümer, ‘‘Bu ihtiyaç, özel araçlarda LPG kullanımının çığrından çıkması sonucunda ortaya çıktı’’ dedi.

The Economist'in düzenlediği 3. Türkiye Enerji Konferansı'nda bir konuşma yapan Ersümer, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. LPG'ye uygulanan sübvansiyonun kaldırılması yönündeki talebin Hazine Müsteşarlığı ile Tüpraş'tan geldiğini beliterek, bu talebi Başbakanlığa sunduklarını söyledi.

Başbakan Bülent Ecevit'in bu talebi uygun görmesi durumunda, meselenin Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını kaydeden Ersümer, şöyle konuştu:;

‘‘Gelinen noktada ticari araçlarda LPG kullanımı ile mutfaktaki LPG tüketimi desteklenebilir. Ancak özel araçlarda LPG kullanımının çığırından çıkması sonucunda böyle bir ihtiyaç hissedildi.’’

Mutfak tüpü ile otogaz dışındaki LPG kullanımında sübvansiyonun kaldırılmasının, taksicileri sevindirirken, otomobillerini benzinden LPGİ'li sisteme dönüştüren vatandaşlarda ciddi sıkıntı yaratması bekleniyor.

Ersümer, bir başka soru üzerine Uluslararası Para Fonu'ndan, dünya petrol fiyatlarındaki artışın, yurtiçi fiyatlara yansıtılması yönünde bir istek geldiğini de açıkladı. Ersümer'in bu açıklaması, petrol fiyatlarındaki artışların yurtiçine yansımaması amacıyla Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV)'ni sürekli indiren Hükümet'te ciddi tartışmalar yaratacak.

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, önceki gün gitmeden önce Hazine Müsteşarı Selçukm Demiralp ile birlikte yaptığı basın toplantısında, KİT'lerin finansman yapısındaki bozukluğun sürdüğünü açıklamış ve bunun nedeninin, dünya petrol fiyatlarının ‘‘içeriye yansıtılmaması' olduğunu söylemişti. Hazine Müsteşarı Demiralp de soru üzerine, ATV'nin bu nedenle sürekli indirilmesinin, 2000 yılında 500 trilyon liralık bir vergi kaybına yolaçacağını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!