Tak fişe akıllansın!

Güncelleme Tarihi:

Tak fişe  akıllansın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 21:05

Prizleri ve aydınlatma ürünlerini internete bağlayan ‘Bean’, akıllı olmayan ürünleri bir dakikadan kısa sürede akıllandırıyor. Yerli üretimle geliştirilen Bean’in ürünlerini, inşaat şirketleri satın almaya başladı.

Haberin Devamı

NESNELERİN interneti (IoT) kavramını her geçen gün daha fazla duymaya başladık. İnternete bağlanan buzdolapları, çamaşır makineleri, aydınlatma sistemleri ve kombiler ilk akla gelen örneklerden. Bu konu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki girişimcilerin de ilgisini çekiyor. Genç girişimci Fatih Yücekaya’nın kurduğu, daha sonra Gökhan Yücekaya ve Cihan Dündar’ın katılarak hayata geçirdiği ‘Bean’, nesnelerin interneti üzerine çalışmalar yapan startuplardan. Evlerde veya ofislerde kullanılmak üzere akıllı yaşam ürünleri geliştiren Bean, akıllı olmayan ürünleri bir dakikadan kısa bir sürede akıllandırmasıyla dikkat çekiyor.

Yaklaşık 2 yıl önce Yıldız Teknik Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde şirketi kurarak girişimcilik yolculuğuna çıktıklarını anlatan Bean Kurucusu Fatih Yücekaya, ekonomik fiyatlı ve bir dakikadan az bir sürede kurulum sağlayan ürünlere odaklandıklarını ifade ediyor. Yücekaya, “Şu ana kadar üç farklı ürün geliştirdik. Bu ürünleri Akıllı Yaşam Sistemi olarak tanımlıyoruz. Yaşadığımız bütün alanlarda kullandığımız aydınlatma ve fişe takılan bütün elektronik ürünleri, akıllı hale getirerek tek bir uygulama üzerinden dünyanın
her yerinden izlenebilmesini, kontrol edilmesini ve olumsuzluklara karşı anında harekete geçilmesini amaçlıyoruz” diyor.

3 FARKLI ÜRÜN

Haberin Devamı

Geliştirdikleri ürünler hakkında bilgi veren Yücekaya, şunları söylüyor: “Bean Akıllı Anahtar ile açık unuttuğunuz ışıklarınızı dilerseniz bildirim alarak kapatabilir, dilerseniz de Bean otomatik olarak kapatabiliyor. Bu ürün ortamda olup olmadığınız ya da o alanda birinin olup olmadığını algılayabiliyor. Dolayısıyla evinizde olmadığınız zaman hırsız alarmı olarak da kullanılabiliyor. Diğer bir ürünümüz Bean Akıllı Priz. Kullandığınız elektronik cihazlarınızı Bean uygulaması ile tek dokunuşla kontrol edebilir, programlayabilir, takip edebilir, tüketim miktarlarını görebilir ve üzerinde bulunan USB girişi ile şarj cihazı olarak kullanabilirsiniz. Yangın ihtimali görüldüğünde ise elektrik otomatik olarak kesiliyor. Geliştirdiğimiz son ürün ise Bean Akıllı Merkez. Akıllı Priz ve Akıllı Anahtar ürünlerinin Wi-Fi ile internete bağlanmasını sağlıyor. Böylece yaşam alanlarınızı dünyanın her yerinden anlık olarak izleyip, kontrol edebiliyorsunuz.”

YERLİ ÜRETİM

Haberin Devamı

Geliştirdikleri ürünlerin sadece dış kalıplarını Çin’den ithal ettiklerini belirten Yücekaya, “Geri kalan bütün operasyonları Türkiye’de gerçekleşiyoruz. Biz üretim aşamasının montaj kısmını firma olarak kendimiz yapıyoruz. Teknik servis ve ürün bakımları da firma bünyesinde” diye konuşuyor. Ayrıca Yücekaya, ilk etapta şirketlere satış yapmayı, yıl sonuna doğru ise tüketicilere internet üzerinden satış yapmayı planladıklarını anlatıyor. 

1 MİLYON TL YATIRIM ALDI

İLK olarak kitlesel fonlama platformu Arıkovanı üzerinden destek topladıklarını aktaran Yücekaya, “Burada yaklaşık olarak 118 bin TL gibi bir desteğe ulaştık. Arıkovanı üzerinden bizi destekleyenler arasında gayrimenkul şirket Nef de bulunuyordu. Bunun yanı sıra aldığımız siparişlerimiz bulunuyor. Ürünlerimiz üretim aşamasından çıktıktan sonra teslim etmeyi planlıyoruz. Ayrıca bireysel yatırımcılardan 1 milyon TL yatırım aldık” diyor. 

Haberin Devamı

HAFTANIN YATIRIMI

AYDIN ŞENKUT’TAN DRONE AVCISINA 15 MİLYON DOLAR

ANGRY Birds’ün yapımcısı Rovio başta olmak üzere birçok tanınmış teknoloji girişimine yatırım yapan Felicis Venture Kurucusu Aydın Şenkut, drone avcısı geliştiren Dedrone’a yatırım yaptı. Cisco eski CEO’su John Chambers ile yatırım yapan Şenkut, toplamda Dedrone’a 15 milyon dolar fon sağladı. Kötü amaçlı drone aktiviteleri için erken uyarı sistemi bulunan Dedrone, korumayı amaçladığı bölgeyi sensörlerle donatıyor ve 1.2 kilometre önceden tespit ediyor. Girişim, drone’un saldırı amaçlı olduğu tespit ettiğinde ise ana kumandasıyla bağlantıyı, sinyaller aracılığıyla kesilebiliyor ve  drone’u etkisiz hale getirebiliyor.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

FİNTECH GİRİŞİMCİLERİNE CANKO’DAN 5 ÖNERİ

Finans teknolojileri (FinTech) denilince Türkiye’de ilk akla gelen isimlerin başında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko geliyor. Aynı zamanda girişimciler destekleyen bir isim olan Soner Canko’nun önerileri şu şekilde:

1-Paydaşlarınızı belirleyin: Fintech ekosistemindeki diğer oyuncuları, yatırımcıları, hızlandırma programlarını, mentorları araştırın. Kimin ne iş yaptığını, hangi alanda başarılı olduğunu, kimin hangi alanda geri kaldığını analiz edin. Bu size, giriştiğiniz işteki belirsizlikleri azaltma, rakiplerinizi ve işbirliği tanıma imkanı verecek.

2-Sorunlu alana odaklanın: Fintech girişimleri, sahip oldukları kaynakların sınırlı olduğunu unutmadan hareket etmeli. Bir bankanın yaptığı tüm işleri yapmaya kalkışmak büyük bir hata olur. Bunun yerine, müşteriler için sorunlu olan ve iyileştirebileceğinizi düşündüğünüz alanlarda basit, uygulanabilir çözümler üretmeye çalışın.

Haberin Devamı

3-İyi bir ekip kurun: Araştırmalara göre başarılı girişimlerin yüzde 80’inin 1’den fazla kurucusu var. Bu yüzden tek başınıza hareket etmeniz başarılı olma ihtimalinizi azaltacaktır. İşi sahiplenecek, zaman ayıracak, kolay pes etmeyecek karakterde alanlarında uzman en az 2 kişilik bir ekip kurmanızı öneriyorum. Takımdaki bir kişinin teknik yönü güçlü olmalı. Diğeri ise fikri ve ürünü geliştirecek özelliklere sahip olmalı. Aynı özelliklere sahip 2 kişiden oluşan bir girişimin başarılı olma ihtimali de düşük. Yapılan bir diğer araştırma ise ekipte en az bir kadının bulunduğu girişimlerin, tamamı erkeklerden oluşan girişimlerden daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

4-Sahaya inin, çevik olun: Sunacağınız hizmeti kullanacak olan son kullanıcıyı tanımanız, beklentilerini anlamanız gerekiyor. Bu yüzden gerek fikir aşamasında, gerek sunacağınız hizmetin şekillendiğinde geri bildirim toplamanız, potansiyel müşterinizle bire bir etkileşim kurmanız büyük önem taşıyor. Alacağınız geri bildirimler doğrultusunda, hızlı biçimde hizmeti farklılaştırmanız gerekiyor.

5-Mevzuata hakim olun: Faaliyet göstereceğiniz alandaki ya da gireceğiniz pazardaki düzenlemelere ve mevzuata hakim olmanız, öngörmediğiniz sorunlar yaşayıp başarısız olmamanız için çok kritik. Bu kapsamda sektördeki uzman kişilerden destek alın.

 GİRİŞİMCİ ETKİNLİĞİ

KÜLTÜR VE SANAT İÇİN HACKATHON

BİRLEŞİK Krallık’ın uluslararası eğitim ve kültürel fırsatlardan sorumlu organizasyonu British Council, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Tech4Culture hackathon düzenliyor. Yazılımcılar, Türkiye’nin kültür ve sanat kurumlarının dijital dünyaya adımlar atmasına yardım etmek için çözümler geliştirecek. 24 Şubat Cuma günü gerçekleştirilecek hackathon, 24 saat sürecek ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı İstanbul Ofisi’nde düzenlenecek.

DÜNYANIN ‘MELEK’LERİ İSTANBUL’DA BULUŞTU

FİNANSMANA erişimde güçlük yaşayan başlangıç ve büyüme aşamasındaki girişimlere yatırım yapan melek yatırımcılar, Dünya Melek Yatırımcılar Forumu’nda buluştu. 13-14 Şubat’ta İstanbul’da düzenlenen foruma, 54 ülkeden 400’den fazla melek yatırımcı, katıldı. Dünya Melek Yatırımcılar Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, bu yıl dünyadaki melek yatırımcıların 50 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi.

YURTDIŞINDAN BAŞARILI 3 GİRİŞİM

1-YAŞLILAR İÇİN ROBOT

ELLIQ, aklı yaşlı yakınlarında kalanlar için geliştirilen bir iletişim robotu. Sesli komutla çalışan robot, yaşlı yakınlarının istediği an iletişim kurmasını sağlıyor. ElliQ, 6 milyon dolar yatırım aldı.

2-SİLİNEN TWEET’LERİ BULUYOR

TWITTER’da paylaşılan tweetleri takip eden Deadbird, silinen tweet’leri anında size bildiriyor. Özellikle Twitter’daki sıkı kullanıcıları hedefleyen girişim, geliştirilen arayüzle grafik üzerinden rapor da sunuyor.

3-ODAYA GİRDİĞİNİZDE YANIYOR

ROOME Mini Plus, akıllı bir başucu lambası. Siz odaya girdiğinizde yanıyor, yatağa girdiğinizde ise sönüyor. Kablosuz olarak şarj olan Roome Mini Plus’ı yanınızda da taşıyabiliyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!