Tabaş-Turcas birleşmesine Deutsche Bank'tan destek

Güncelleme Tarihi:

Tabaş-Turcas birleşmesine Deutsche Banktan destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Birleşerek, Türkiye'nin en büyük akaryakıt istasyon ağına sahip olan Tabaş-Turcas evliliğine Alman Deutsche Bank'tan büyük destek geldi. Deutsche Bank, Tabaş-Turcas birleşmesinin finansmanı için libor artı yüzde 0.25 gibi çok düşük bir faizle 11 yıl vadeli 70 milyon dolarlık kredi sağladı.

Alman Deutsche Bank, Tabaş-Turcas birleşmesine 70 milyon dolarlık kredi desteği verdi. Gerçekleştirilen evlilik nedeniyle Conrad Otel'de düzenlenen törende konuşan Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Deutsche Bank'ın 11 yıla uzayan vadeyle, libor artı yüzde 0.25 faizle 70 milyon dolarlık kredi desteği sağladığını açıkladı.

İç piyasada da borçlanma kabiliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Aksoy, ‘‘Ancak Türkiye'de para pahalı. Turcas, çok az büyük şirketin elde edeceği şartlardan daha iyi şartlarda, mesela Deutsche Bank ile 70 milyon dolar, 11 yıla uzayan vade ile borç alma kabiliyetine sahiptir. Buna rağmen, daha yüksek kárlılık, rekabet gücü ve daha hızlı büyüyebilmek için sermaye piyasalarına yönelmeyi tercih etmektedir’’ diye konuştu. Aksoy, birleşme sonucunda Turcas'ın önümüzdeki yıl için cirosunun 1 milyar doların üstünde gerçekleşeceğini ve 25 milyon dolarlık yatırım programlarının bulunduğunu söyledi.

SADECE AKARYAKIT DEĞİL

Erdal Aksoy, birleşmeye önce Tabas-Conoco ortaklığı ile adım atıldığını daha sonra da Turcas'ın satın alındığını hatırlatarak Tabaş-Turcas birleşmesi konusunda şunları söyledi:

‘‘800'e yakın Tabaş ve Türkpetrol istasyonları ile Türkiye'nin özel sektörde en büyük istasyon ağına sahip olduk. Türkiye gibi hızlı değişimlerin, iniş çıkışların olduğu bir ülkede rekabet edecek güce sahip olmayanların sektörde kalma şansları yoktur. Turcas, her istasyonu ile bir perakende satış noktası, haberleşme, finans, sigorta ve diğer sinerjik faaliyetleri kapsayacak bir nokta haline gelecektir. ’’

Aksoy, bu arada Irak'tan kaçak olarak gelen akaryakıt konusunda yaptığı değerlendirmede ise, ‘‘Türkiye birkaç bin kamyon şoförü para kazanacak diye hem vergi kaybına uğrayacak, hem de Irak'ı sübvanse edecek. Bu kabul edilemez. Kaldı ki bu para kamyon şoförlerimizin cebine girmedi farklı maksatlarla kullanıldı’’ dedi.

TEMİZ ŞİRKET TEMİZ SEKTÖR

Turcas Yönetim Kurulu Başkanvekili Kaya Baban da devletin 6.5 katrilyon liralık topladığı verginin yüzde 27'inin akaryakıt sektöründen sağladığını hatırlatarak amaçlarının temiz sektör, temiz şirket, temiz bayi olduğunu söyledi. Baban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Halka açık bir şirket olan Turcas gücünü tüketicisinden alacaktır. Artık sürücüler benzin istasyonuna gittiğinde tedirgin olmak istemiyor. Ödediği bedelin karşılığında kaliteli ve doğru miktarda yakıt aldığından emin olmak istiyor. Türkpetrol şapkası altında hizmet veren istasyonlar bunun bilincindedir Türkpetrol markası bize önemli bir sorumluluk yüklüyor. Biz sadece iki şirketi birleştirmedik. Aynı zamanda geleneklerimizle teknolojiyi, pazar şartları ile prensiplerimizi, uzmanlık, ciddiyeti, müşteri huzuru ile istasyonları bir araya getirdik.’’

PAYI YÜZDE 11

Turcas-Tabas birleşmesi ile Türkiye genelinde Turcas/Türkpetrol'ün pazar payı yüzde 11'e ulaştı. Turcas/Türkpetrol, üretimden satışlarda Türkiye'nin 500 büyük şirketi arasında altıncı sırada yer alıyor. Tabaş ve Turcas'ın birleşmesinden 1 milyar dolarlık satış hacmi oluştu. Türkiye'de ilk milli akaryakıt şirketi olarak 1980'de kurulan Tabaş aynı zamanda Türkiye'nin ilk halka açık akaryakıt şirketi. Turcas ile birleşen Tabaş'ın hisseleri de Turcas adıyla Borsa'da işlem görecek. Turcas/Türkpetrol oto LPG sektöründe de ilk sırayı yer alıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!