Çiğ süt satışı ile ilgili çok önemli karar

Güncelleme Tarihi:

Çiğ süt satışı ile ilgili çok önemli karar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2017 10:01

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, iki ineği üç keçisi olan vatandaş artık sokakta çiğ süt satamayacak. Çiğ sütü sadece izni, sertifikası olan işletmeler belli koşullara uymak kaydıyla satabilecek.

Haberin Devamı

Bakanlık yetkilileri getirilen kuralların sokak sütleriyle doğrudan bir ilgisi olmadığını belirterek, "Ancak pastörize süt tüketmek istemeyen, yoğurdunu evinde kendi yapmak isteyen vatandaşın gönül rahatlığıyla kullanabileceği çiğ sütü artık bakkal, market, AVM'de bulabilecekler. Bugünkü tebliğimiz ile sadece ari işletme belgesi bulunan, soğuk zincirle gelmiş çiğ süt satışı mümkün olacak" dediler.

Çiğ süt satışı ile ilgili çok önemli karar

İZNİ OLMAYAN SÜT SATAMAYACAK

Bakanlığın çiğ sütün satışına ilişkin kuralların yer aldığı “Çiğ Sütün Arzına İlişkin Tebliği” bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre yeni dönemde çiğ süt satışı şöyle mümkün olacak:

Haberin Devamı

* Sadece izni, sertifikası olan işletmelerin çiğ sütü satışa sunulabilecek.

* Bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerinden izin almış süt üreten hayvancılık işletmeleri çiğ süt satabilecek. İşletme Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin koşullarına uygun olup olmadığı yönünden kontrol edilecek. Uygun bulunana çiğ süt satış izin belgesi verilecek.

SERTİFİKASI OLACAK

* Satılacak çiğ sütün; inek ve manda ise bruselloz ve tüberküloz; koyun veya keçi ise bruselloz hastalığından ari olduğuna dair sertifikalarının bulunması gerekecek.

* Çiğ süt sağımdan itibaren 24 saat içinde tüketiciye ulaşmış olacak. Sabah ve akşam sütü birleştirilip satılacaksa sabah sütünün saati esas alınarak 24 saat ona göre belirlenecek.

* Çiğ süt, sağımdan hemen sonra 4 derecenin altındaki sıcaklıkta soğutulup, nakil sırasında sıcaklığı 4 dereceyi geçmeyecek. Satış sırasında sıcaklık 0 ile 4 derece arasında olacak.

48 SAATTE TÜKETİLECEK

* Çiğ sütün son tüketim süresi, ilk sağım saatinden itibaren 48 saati geçemeyecek.

* Hazır ambalajlı çiğ süt için en az 1 litrelik ve tek kullanımlık ambalajlar kullanılacak.

YAĞI ALINAMAYACAK, KORUYUCU KATILAMAYACAK

* Tebliğe göre vatandaşa satılacak çiğ süt, işlenemeyecek, dondurulamayacak, herhangi bir bileşeni ayrılamayacak, ilave bir bileşen eklenemeyecek, separatörden geçirilemeyecek.

Haberin Devamı

KARIŞTIRILAMAYACAK

* Farklı hayvan türlerine ait sütler karıştırılamayacak veya çiğ sütte değişikliğe neden olabilecek herhangi bir işleme tabi tutulamayacak.

OTOMATİK MAKİNEDEN SÜT SATILABİLECEK

Çiğ sütü arz etmek için; bağımsız olarak sabit bir yere konumlandırılmış otomatik satış makinesinden, tek kullanımlık ambalajla satış yapılabilecek. Ancak bu makinelerin sahibi de Bakanlığa kayıt yaptırmak zorunda olacak.

BAKKALLAR, MARKETLER İZİNLE ÇİĞ SÜT SATABİLECEK

Bakkal, market, otomatik satış makinesi ve benzeri yerlerde çiğ süt satmak isteyen gıda işletmelerinin de satış izni için bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerine başvurması gerekecek.

AMBALAJLIYSA 500 KM, DEĞİLSE 200 KM UZAKTA SATILABİLECEK

Haberin Devamı

Süt üreten hayvancılık işletmesi, çiğ sütü standartlara uygun ambalaja koyarsa 500 kilometre yarıçap içinde ister nihai tüketiciye, ister otomatik satış makinesine isterse de bakkal, market gibi noktalarda satabilecek. Ama hazır ambalaja koymamışsa götürebileceği uzaklık 200 kilometreyle sınırlı olacak.

DİNLENME TESİSLERİ, AVM’LERDE KÖY SÜTÜ SATILABİLECEK

Dinlenme tesisleri, AVM’lerde, bakkal ve marketlerde çiğ süt satışı mümkün olacak. Bu otomatik satış makineleri ya da işletmelerden yapılabilecek.

OTOMATİK MAKİNEDEN SÜT NASIL SATILACAK?

* Çiğ sütün arzı için kullanılan otomatik satış makineleri, elektrik ve sıcak/soğuk su tedarikine sahip alanlara koyulabilecek.

Haberin Devamı

* Makine, çiğ sütün 0°C ila 4°C arasındaki sıcaklıklarda muhafazasını sağlayacak. Sıcaklığın 4 derecenin üzerine çıkması durumunda makine alarm vererek kendini kapatacak. Makinenin sıcaklık göstergesi vatandaş tarafından da görülebileceği gibi, sıcaklık otomatik olarak kaydedilecek.

* Makinenin, temizlik ve dezenfeksiyon için otomatik sistemi olacak. Günde en az bir kez temizlenip dezenfekte edilecek. Makine, günlük olarak doldurulacak. Gün içinde yeni dolum yapılmadan önce, önceki dolumdan kalan çiğ süt boşaltılacak.

TÜKETİCİ BİLGİLENDİRİLECEK

Çİğ süt nihai tüketiciye satılırken bilgilendirilecek ve tüketici uyarılacak. Ne sütü olduğu, sağım tarihi, son tüketim tarihi, üreticinin adı soyadı adresi, hayvancılık işletme numarası. 24 saat içinde kullanılması, kaynatılması, 0 ila 4 derecede buzdolabında saklanması gerektiği vurgulanacak.

Haberin Devamı

YILSONUNA KADAR UYUM SÜRESİ

Bakanlık, tebliğin kurallarına uyum için işletmelere 31 Aralık 2017 tarihine kadar süre tanıdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!