‘Süper’ yarış

Güncelleme Tarihi:

‘Süper’ yarış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 22:12

Geçtiğimiz yıl yapılan futbol yayın ihalesini 500 milyon dolara kazanan Bein Sports aynı zamanda Süper Lig ve TFF 1. Lig’in isim haklarını da aldı. Spor Toto’nun isim sponsorluğu için sözleşmesinin sona erecek olması şirketleri de harekete geçirdi. Kulislerde Turkcell, Samsung ve Spor Toto’nun adı geçiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin önde gelen şirketleri yeni sezon öncesi Süper Lig’in isim hakkını kapma yarışına girdi. Geçtiğimiz sezon Spor Toto’nun talebi üzerine bir yıl daha uzatılan isim hakkı için bu yıl Turkcell, Samsung ve bir gayrimenkul şirketinin harekete geçtiği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl düzenlenen yayın ihalesi kapsamında Bein Sports’a devredilen ligin isim hakkının bu yıl başka bir şirkete satılması planlanıyor. Şirketlerin önümüzdeki günlerde teklifleri Bein Sports’a ileteceği öğrenildi. Ancak yayıncı kuruluşun ligin ismini ‘Bein Sports Süper Lig’ olarak değiştirmeyi planladığı da kulislerde konuşulan bir başka formül.

4 ŞİRKET YARIŞTI

2010 yılında dönemin yayıncı kuruluşu Digiturk’te bulunan ligin isim hakkı, 5 yıllığına Spor toto’ya satılmıştı. Yıllık 25 milyon dolardan 125 milyon dolarlık bir anlaşma yapan Spor Toto, 2015-2016 ve 2016-2017 sezonları için de 1+1 yıllık yeni bir anlaşma yapmıştı. Ligin isim hakkı süresi ise geçtiğimiz sezon doldu. Süper Lig’in ve 1’inci Lig’in yayın ve isim hakkı pazarlanması ise 500 milyon dolar karşılığında Bein Sports’a geçti. Spor Toto, yetkilileri konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde tekrar masaya oturmayı planladıklarını açıkladı. Ancak bu kez Spor Toto’nun rakipleri arasında Turkcell, Samsung ve bir gayrimenkul şirketlenin de adı geçiyor. Turkcell, konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, Samsung yetkilileri bu alanda çalışmaları olmadığını dile getiriyor. Ligin isim hakkı değerinin 30-40 milyon dolar arasında olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

7 YIL SONRA DÖNER Mİ?

Türkiye’de ilk defa lige Turkcell sponsor olmuştu. Turkcell, ligin isim hakkının satışını elinde bulunduran ligin yayıncı kuruluşu Digiturk ile 2005 yılında yaptığı anlaşmayla ligin isim sponsoru oldu ve lig Turkcell Süper Lig olarak anılmaya başlandı. 2010-11 sezonuna kadar yapılan anlaşma için Turkcell, sezon başına Digiturk’e 10 milyon dolar ödemişti. Ancak 2010 yılında Digiturk bu alanda yeni bir ihale düzenlemek istemiş ve bir başka GSM operatörü Vodafone ile görüştüğü ortaya çımıştı. Vodafone Süper Lig’e yıllık 35 milyon dolar teklif etmişti. Turkcell ise bu durumu mahkemeye götürmüştü. Daha sonra araya Spor Toto girdi ve ligin isim hakkını aldı. 7 yıl sonra Turkcell bu kez yeni yayıncı Bein Sports ile masaya oturmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Daha önce adı Süper Lig’de birçok kulüple sponsorluk için anılan Samsung da Turkcell’in bu alandaki en önemli rakipleri arasında olduğu belirtiliyor.

1. LİG’E DE TALEP VAR

GEÇTİĞİMİZ yıl düzenlenen yayın ihalesinin ardından TFF 1. Lig’in de yayın ve isim hakkını elinde bulunduran Bein Sports’a bu alanda da teklifler olduğu öğrenildi. Özellikle TFF 1. Lig’in isim hakkı için çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin bu alanda tanıtım yapmayı planladığı belirtiliyor. Ancak yayıncı kuruluşun bu konuyla ilgili henüz bir çalışma yapmadığı ve önümüzdeki günlerde yayın haklarıyla ilgili de bir proje geliştireceği açıklandı. 2012 tarihinde TRT ve PTT arasındaki anlaşma gereğince “PTT 1. Lig” adını alan organizasyon geçtiğimiz sezon TFF 1. Lig olmuştu. PTT, ligin isim hakkı için yıllık 13 milyon lira ödüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!